Реклама / Ads
3| 4235 |20.10.2014 НОВИНИ

Плевнелиев: Нови избори са недопустими

.
Президентът на България Росен Плевнелиев Източник: Булфото
България има нужда от работещ парламент и правителство, избрано от него. За мен няма вариант нови избори, а аз съм убеден, че народът много ясно зададе посоката в 43-то Народно събрание да се провеждат реформи и да се избере стабилно правителство.
 
Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев при откриването на Десетата световна среща на българските медии в Централния военен клуб в София.

Той посочи, че е впечатлен от добрия тон и конструктивният подход в първия кръг на преговори по съставяне на ново правителство. По думите му, това, че Народното събрание е пъстро, е заявка, че един широко скроен план за действие би могъл да намира своите различни групи по интереси, които да го подкрепят в различни негови измерения.

Според Плевнелиев народът иска да види конкретните резултати, които да ни водят към работещи институции и повече стабилност. Той посочи, че очаква втори кръг от преговорите, който да се проведе по същество и уточни, че правилният подход за съставяне на правителство не е раздаване на постово на партиен принцип, а ясна програма за действие. Росен Плевнелиев уточни, че независимо дали сме леви, или десни, консервативни или либерални, ако тези реформи са смислени за България и, ако този план за действие е разумен и смислен за България, той трябва да бъде подкрепен, независимо от това какви са партийните различия.

„Единственият начин, за да имаме стабилно правителство в 43-то Народно събрание е да се договори ясна програма за действие, която да е конкретна и разписана по месеци и по която политическите партии да се обединят. Убеден съм, че не всички ще го направят, но същевременно е възможно да имаме тематична коалиция или някои смислени мерки да се подкрепят от левите, а други от либералите“, коментира Росен Плевнелиев.

По думите му, да отидем на избори през януари и февруари е недопустимо от гледна точка нежеланието на народа.

Президентът посочи, че желанието на всички наши европейски партньори е България да излъчи легитимно правителство, с което да се работи по реформите, еврофондовете и по всички проблеми на международната сцена. Също така според Плевнелиев избори в изборите ще бъдат доказателство за чисто партийни сметки, а единствената сметка, която е важна е тази на българския народ. „Той вече гласува, сега трябва да се върши работа. Категорично заявих като държавен глава, че няма да участвам в измислянето на каквито и да било коалиционни формули. Коалиции в президентската институция няма да се правят“, допълни Росен Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4759 |20.10.2014 Събраха се! ГЕРБ решава избори или кабинет . 9| 4396 |20.10.2014 Президентът: Вариант нови избори няма . 8| 6346 |20.10.2014 В ГЕРБ се питат за нови избори . 9| 5210 |18.10.2014 Патриотичният фронт поиска касиране на изборите в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads