Реклама / Ads
15| 5282 |26.09.2012 НОВИНИ

Плевнелиев: Първо доказателства, после ще посочим виновника за атентата в Бургас

.
Росен Плевнелиев за първи път застана пред Общото събрание на ООН. В 15-минутната си реч българският президент постави акцент върху атентата в Бургас и заяви пред света, че ще заловим извършителите и поръчителите каквото и да ни струва това. След това президентът разговаря с репортерът на БТВ Светослав Иванов.
 

- Пред ООН казахте, че няма да се откажем и да пестим сили и средства, за да стигнем до извършителите и поръчителите на атентата в Бургас. Можете ли да заявите с ръка на сърцето, че сме способни да направим това в близко бъдеще?

- Да, мога да сложа ръка на сърцето и да кажа, че българската държава ще даде всичко от себе си. И това, че ние сме един достоен член на едно голямо демократично семейство на тази планета със сигурност дава резултати. Американските ни партньори, също в Англия, в Израел работят заедно с нас. Нашите институции са на прав път, има доста следи, по които разследването се развива. Убеден съм, че ще намерим тези, които извършиха и вдъхновиха този ужасяващ терористичен акт и тогава след време също, от тази трибуна, ще ги посочим.

- Добре, посоката, в която върви раследването в България, намира ли вече допирни точки с основната теза на израелските власти, изразена няколко часа след атентата, че зад него са Хизбулла и Иран?

- Ние като демократична страна не можем да си позволим бързо да вземаме решения на база на съмнения. Може би това е политически акт, на който сме свидетели от страна на Израел и други държави. Ние сме правова държава. Не можем да посочим някого преди да сме сигурни и да имаме доказателства за това. Българските, американските и израелските служби работят много интензивно. Убеден съм, че ще разполагаме с доказателства и ще посочим извършителите. Много достойно е поведението на българското правителство и на всички представители на държавата, защото не тръгваме лесно по обясненията или по удобния път да посочим някого. Ще си свършим работата, ще съберем доказателства.

- Въздържаме се от посочване с пръст... Казвате добро партньорство с Израел. Как Израел приема факта, че България все още не разпознава тезата за Хизбулла като вярна?

- Имах среща със съветника на Обама по сигурността господин Бренън. Имах срещи с представители на най-високи нива в израелските служби. Всички ни благодариха за отношението на България и начина, по който работим по този атентат. Много лесно щеше да бъде да си измием ръцете и да кажем, че това е проблем на Израел, посочваме някой друг и търсим лесното обяснение. Ние обаче търсим доказателствата и по един много професионален начин се отнасяме към задълженията си да бъдем член на световното демократично семейство.

- Ясно ми е че няма да кажете дали има заподозрян или не. Но все пак... има ли заподозрян?

- ...има сериозни следи които водят в определени посоки. В следващите няколко седмици глобалните служби и кооперирането между тях, ще доведе до сериозен напредък в следствието.

- А резултатите от това следствие ще изненадат ли някого?

- Рано е да посочваме... България е символ точно на обратното. Да си свършим професионално работата, да имаме доказателства и да ги покажем на света. В началото и Израел, и Америка, и Великобритания, очакваха България много бързо да посочи определена посока. Ние заехме твърда и категорична позиция - нека първо видим доказателствата и тогава ще посочим виновните.

- Добре, друг акцент във вашата реч и като цяло във всички речи от първия ден. Кажете, в България.. да не ползваме термина ислямски фундаментализъм, има ли вредни влияния от които да се притесняваме? Питам ви в контекста на делото в Пазарджик...

- Българската съдебна система е независима. Това дело не се води срещу българските мюсюлмани, нито срещу етническата и религиозната принадлежност на когото и да било. Това дело е срещу определени хора, за които има съмнения, че са извършили нещо извън законите. И аз като президент ще спазя конституцията и ще уважа независимостта на българската съдебна система. Тя ще си свърши работата. Днес събрахме много овации, особено с тези текстове в моята реч. Днес на обяда на президентите поне 30 дойдоха да ми стиснат ръката с примера, който ние дадохме за тази част от центъра на София, в която имаме синагогата, джамията и църквата.

- Но все пак ако някой иска да наруши този мир, имаме ли механизми да го спрем? Например, вие сутрин получавате доклад на службите. Има ли нещо, което да ви притеснява?

- Популизмът ме притеснява по-малко отколкото радикализма като такъв. В България нямаме сериозни поводи за притеснение в момента, слава Богу, нашият народ е мъдър и толерантен. Същевременно, много често отиграването на ситуациите, включително и от политици довежда до създаване на изкуствено напрежение. Нашето общество предава от дядото на внука мъдростта на това, на което ние сме символ повече от 1300 години. Толерантност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4919 |18.09.2012 Плевнелиев: Ще вдигнем заплатите с 20% . 12| 5369 |11.09.2012 Плевнелиев: В Скопие няма да влязат в историята, манипулирайки я . 57| 5813 |10.09.2012 Плевнелиев: И през 2013 г. ще сме най-бедни в ЕС . 46| 5496 |09.09.2012 Р. Плевнелиев: Дано Скопие да не прави кухи декларации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads