Реклама / Ads
18| 5446 |03.04.2013 НОВИНИ

Плевнелиев препоръча следващия парламент да промени закона "Яне"

.
Източник: Булфото
Президентът Росен Плевнелиев призова за подновяване на диалога в Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ и за национално отговорно отношение, информира БТА.
 

Държавният глава, който днес завърши двудневното си официално посещение в Унгария, каза това в отговор на журналистически въпрос за напускането на работодателските организации от тристранния съвет заради несъгласие с промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор.

Според предложените от лидера на РЗС Яне Янев промени всички представители на НСТС - синдикалните лидери и представителите на
работодателските организации трябва да декларират доходите и имуществото си пред Сметната палата.

Служебното правителство няма вина в този случай, каза Плевнелиев.

Президентът каза, че за него има въпрос, на който все още не е получил отговор - защо е трябвало да чакат толкова много време работодателските организации, както и други организации в България и те не са реагирали, когато законът се разглеждаше в парламента. Например неправителствените организации реагираха навреме и те успяха да посочат ясно проблеми, които те видяха и които бяха отстранени, допълни Плевнелиев. Той заяви, че не трябва да се очаква от президента да променя закони - той няма това правомощие, както и че не може да се очаква от служебното правителство да направи същото, тъй като в момента парламент в България няма.

Работодателите могат и трябва да работят заедно със служебното правителство, защото има спешни мерки, които се нуждаят от нашето общо одобрение, каза държавният глава. Той изрази надежда, че ако има проблеми с един или друг законопроект, приет в последния момент, 42-то Народно събрание може да ги отстрани чрез качествени дебати в самото начало от дейността му, а също може да се сезира и Конституционния съд.

Това е моето послание - в рамките на Конституцията и законовата база, която има в България да решаваме включително и такива проблеми, появили се в последния момент, каза Плевнелиев. Държавният глава очаква проблема да се адресира там, където може да получи своето решение. "Ако той е бил адресиран в 41-то Народно събрание, щеше да бъде решен там. Сега идва след 40 дни новия 42-и парламент, със сигурност може да бъде решен там или от Конституционния съд, но нека да спазваме правилата в държавата и да адресираме проблемите там, където могат да получат и своето решение", каза Плевнелиев.

Президентът каза, че си пожелава позитивна предизборна кампания, на идеи и конкретни ангажименти, а не ежедневни партизански битки и допълни, че това зависи от политиците. Нацията има нужда от национално отговорно отношение, ясни програми, ясни ангажименти, те да се адресират и да се решават, каза Плевнелиев.

Президентът посочи, че служебното правителство ще помогне много и поетите от него ангажименти се изпълняват. Ще бъдат подготвени законопроекти за антимонополно законодателство в енергетиката, нов законопроект за ДКЕВР, нов закон за средното професионално образование, промени в закона за иновациите.

Плевнелиев посочи, че някои важни реформи бяха отложени като водната реформа и реформата в сектор "Сигурност" и допълни ,че има много работа за вършене от първия ден на новия парламент. Затова президентът призова за по-малко противопоставяне и повече национално отговорна работа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5764 |25.03.2013 Янев към Плевнелиев: Не си слагайте на сърце проблемите на Донев и Прокопиев . 27| 5859 |19.03.2013 Плевнелиев забранил на министрите си да говорят от TV7 . 70| 6393 |16.03.2013 Костов: Препоръчвам на следващия премиер хладнокръвие . 10| 5436 |15.03.2013 Плевнелиев поиска помощ за младите от Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads