Реклама / Ads
81| 8056 |28.11.2011 НОВИНИ

Плевнелиев се размина с Младенов по казуса с “агентите-дипломати”

.
Росен Плевнелиев
Новоизбраният президент Росен Плевнелиев се обяви категорично за спазване на решението на Конституционния съд по парливата тема за отзоваването на дипломатите. Това стана ясно след среща му с държавния глава Георги Първанов, продължила близо час.
 

  

Плевнелиев  подчерта, че той ще настоява да бъде решен този парлив въпросът с дипломатите и се ангажира да подпомага усилията на правителството в намирането на решение на този проблем.

 

Георги Първанов на свой ред отбеляза, че когато има решение на Конституционния съд, то се изпълнява, не се коментира, а за конкретния случай каза, че решението на Конституционния съд изисква подмяна на мотивите на правителството по отзоваването на дипломатите.

 

Онова предложение, което Министерски съвет направи, влиза в конфликт с решението на Конституционния съд, посочи Първанов и заяви, че не може да се изисква от президента Плевнелиев да издаде указ на базата на тези мотиви.

 

Това е капан за новоизбрания президент, подчерта Първанов и добави, че промените в дипломатическият състав трябва да бъдат мотивирани по друг начин.

По време на пресконференцията на Дондуков 2 стана ясно също, че Георги Първанов и наследникът му Росен Плевнелиев работят в пълен синхрон за по-добрата приемственост от следващата година.


Двамата обърнаха внимание на много теми, които са дискутирали по време на „по-политическата” им среща в Зелената зала в президентството, но акцентираха най-вече върху социалното напрежение, готвените протести и стачки.


Новоизбраният президент Росен Плевнелиев заяви, че реформите нямат алтернатива и че е необходима добра комуникация между всички институции, за да се стигне до отговорни решения за излизане от задълбочилата се криза. Той бе категоричен, че предпочита в момента да се извършват реформи, дори те да са тежки, пред това в страната да дойде МВФ и да наложи своите изисквания.


Отиващият си държавен глава Георги Първанов пък прикани финансовият и икономическият екип в изпълнителната власт да представят своя нов пакет от антикризисни мерки, дори те да бъдат реформаторски. Президентът смята, че всички страни в споровете – правителство и синдикати трябва да отстояват своите позиции, но ги призова да не забравят, че най-големият приоритет е благоденствието на България. „Сметката, която бихме платили, ако хвърлим страната в размирици, е много висока”, коментира Първанов.


От думите му стана ясно, че не се е отказал да наложи вето върху поправката в Държавното обществено осигуряване за вдигането на пенсионната възраст, ако се наложи. Първанов определи ситуацията в страната като много напрегната. „Не очаквам скорошно подобрение на социалното напрежение. Очакванията са по-скоро за затягането му”, коментира той. Президентът смята, че за тази ситуация значение имал и разпадът на по-малките политически партии.


И двамата държавни мъже признаха, че до момента са провели 2 неформални срещи помежду си. Те уточниха, че  не са били медийни, тъй като са имали по-скоро организационен характер. Росен Плевнелиев обеща, че добрите идеи, обсъдени между двамата, ще бъдат надградени и посочи за пример кампанията „Българската Коледа” и новогодишното президентско слово, което намира за хубава традиция.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5831 |28.11.2011 Младенов приключва с неграмотните и ДС-посланиците . 15| 5826 |28.11.2011 Първанов и Плевнелиев имали две тайни срещи . 16| 5442 |26.11.2011 Калина Крумова се размина с “Атака”, била неразбрана . 11| 5099 |25.11.2011 Червен картон заплашва Тотю Младенов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads