Реклама / Ads
59| 6355 |21.03.2014 НОВИНИ

Плевнелиев: С Русия не трябва да е по братски, а по равно

.
Росен Плевнелиев
Анексиране - това е истината за Крим, това значи насилствено присъединяване на земи от една държава от друга пред очите на целия свят, заяви по БНТ президентът Росен Плевнелиев. Косово и Крим са различни случаи: руското малцинство в автономната република Крим живееше съвсем нормално.
 

Стана абсолютно взривяване на европейския дневен ред, при което една силна държава анексира територия на друга държава. След Втората световна война имаше червени линии; ние не знаем на какво още е способна Русия, добави той.

Моята позиция е базирана на международното право. България трябва да има балансирана позиция, но тя не може да е полузаконна. България има своето семейство, това е ЕС, подчерта той.

Когато България е силна и интегрирана в един силен ЕС, българското малцинство навсякъде по света ще бъде защитено, смята Плевнелиев. Няма как да си затваряме очите, за мен е по-важно да се каже, че България няма как да приеме анексирането на Крим. България трябва да осъзнае ролята си на достоен член на ЕС. Той трябва да покаже, че ние сме готови да отстояване ценностите и ако трябва да забравим калкулациите. Българският народ ще оцени честната позиция на политиците, не можем да стоим в ъгъла и да се снишаваме. Затова свиквам КСНС, за да обсъдим всички аспекти на кризата, напомни Плевнелиев.

Тук не става въпрос за проруска или прозападна политика, а за пробългарска политика, за националния интерес, каза Плевнелиев и напомни думите на Васил Левски. Не 16-та република и не троянски кон, отсече той. Трябва да направим разликата между Русия и Кремъл. Не Достоевски, Толстой или Чайковски пратиха войски в Крим. Между нас и Русия не трябва да е по братски, а по равно, каза Плевнелиев.

Всички се надяваме, че има възможности за диалог и за политическо решение; никой не иска да се връща във времето на студената война, смята президентът. Важно е днес България да комуникара добре. Важно е светът да чуе гласа на България.

Огромно уважение показа британската кралица към държавния глава и към българския народ, разказа Плевнелиев. Писателката Роулинг даде не само Хари Потър, Фондацията й Лумос даде много на децата, напомни той.

Спазих буквата и духа на закона. няма да допусна гласа на българските избиратели да бъде подменен. Подкрепям изборните традиции и законите. Свърших си работата. Няма да преработя указа си, остава НС да одвърши работата си, отсече той. Изборната комисия не може да бъде разделяна само според въображението на един или друг законотворец. ЦИК е структурирана като местните и секционните комисии, каза той. Президентът спази закона, сега е време и НС да го спази, след като го произведе.

Не заемам страна, нито водя война, каза Плевнелиев. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4842 |21.03.2014 БСП: Президентът трябва да промени указа си . 24| 4803 |20.03.2014 Орешарски: България е против широки санкции срещу Русия . 114| 5237 |20.03.2014 Червен депутат: Русия иска братски държави на Балканите . 29| 5735 |19.03.2014 Плевнелиев: Популистки са действията срещу ЕРП-тата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads