Реклама / Ads
2| 4612 |06.10.2015 НОВИНИ

Плевнелиев: Ще предложа приемането на съвместна декларация за неприкосновеност на границите на Балканите

.
Росен Плевнелиев
Като председател на процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа България ще предложа приемането на съвместна декларация за неприкосновеност на границите на Балканите. Разчитам на подкрепата на Албания за успешното реализиране на тази инициатива. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на съвместна пресконференция с президентът на Албания Буяр Нишани.
 

„По отношение на миграционния натиск, с Албания споделяме общи позиции. Само заедно можем да бъдем ефективни, но трябва да направим и разграничението между бежанците - хората, които идват от региони, където животът им е застрашен, и икономически емигранти”, коментира Плевнелиев. Той заяви, че по време на срещата му с президента Нишани са били обсъдени още и мерките на НАТО по отношение на увеличаването на сигурността в Черноморския регион, като и променената ситуация за сигурност и конфликтите в региона.

 

„Политиката за отворени врати на Алианса е важна за България и ние очакваме в най-скоро време Черна гора да получи официална покана за членство”, посочи още Плевнелиев. „Разчитаме и на активната подкрепа на Албания за изпълнението на трите основни приоритета, които българското председателство посочи и постави на дневния ред на 13-те държави от Източна Европа, а именно: енергетика, енергийна свързаност и инфраструктура, подкрепа за активното гражданско общество и надграждане на демократичните институции, и разбира се миграцията и бежанският поток”, заяви Плевнелиев, цитиран от "Фокус".

 

По думите му, икономическото сътрудничество между Албания и България се развива добре и има повишаване на стокообмена до 80 милиона евро. „Това разбира се е далеч под потенциала, както на българските бизнесмени и инвеститори,, така и на албанската икономика. Разбрахме се, че ще окуражим повече български компании специално в енергетиката, възобновяеми енергийни източници, енергийна свързаност, транспортна инфраструктура, строителство на магистрали и железопътни линии. Българските компании са силни, държат най-добрите цени, строят здраво, конкурентоспособни са, имат какво да покажат”, каза още Плевнелиев.  Той благодари на албанския държавен глава за голямото приятелство и доверие, които съществува между двете държави.

 

Подкрепата ни за европейската перспектива на Албания и на останалите държави от Западните Балкани е последователна и активна, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов на срещата с госта. Българският премиер изтъкна готовността на страната ни да сподели опита си в предприсъединителния процес и така да бъде полезна на Албания при изпълнението на критериите, водещи до пълноправно членство в ЕС. "Оценяваме ролята на Албания като важен съюзник в рамките на НАТО", отбеляза още премиерът Борисов, цитиран от пресслужбата на кабинета. Според българския министър-председател традиционно добрите двустранни отношения между България и Албания и отличните политически контакти са стабилна основа за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничество.

 

Двете страни имат потенциал да развиват и разширяват партньорството си в редица сектори като инфраструктура, строителство, енергетика, туризъм. Премиерът Борисов е дал пример с изграждането на транспортно-комуникационния Коридор номер 8 "Изток-Запад" и на ж. п.-линията София - Скопие - Тирана - Дуръс. От взаимен интерес е и задълбочаването на сътрудничеството между българския и албанския бизнес. В сферата на вътрешните работи като приоритетни области на сътрудничество премиерът Борисов е посочил борбата с международния тероризъм и екстремизъм, трансграничната организирана престъпност, наркотрафика, контрабандата, пресичането на канали за нелегален трафик. На срещата днес е обсъден и миграционният натиск в Европа.

 

Според българския премиер е важно държавите-членки и регионалните партньори да подходят много сериозно и целенасочено към първопричините за бежанските потоци. Наред с това е необходимо да се прави ясно разграничение между бежанците, които идват от региони, където животът им е реално застрашен, и икономическите имигранти. Президентът Буяр Нишани е благодарил за подкрепата, която България оказва на Албания в процеса на европейската интеграция. Той е отбелязал, че споделя изразената от българска страна воля и желание за развитие на сътрудничеството между двете приятелски държави и се е съгласил, че съществува нереализиран потенциал в търговско-икономически план. Това би донесло повече възможности в интерес както на България, така и на Албания, е посочил гостът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4863 |27.09.2015 Плевнелиев: Трябва да има програма за интеграция на бежанците . 0| 4350 |24.09.2015 Плевнелиев: Проблемите не трябва да се отлагат . 17| 4569 |21.09.2015 Плевнелиев: ЕС е в криза на своите идентичност и ценности . 8| 4512 |10.09.2015 Плевнелиев: Дадох зелена сметлина за отказа на руски самолети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads