Реклама / Ads
34| 4863 |18.11.2013 НОВИНИ

Плевнелиев: Трябват действия, за да преодолеем конфронтацията

.
Необходимо е представителите на всички политически сили в България да предприемат действия за преодоляването на конфронтацията между партиите и да работят за обединението на българското общество.
 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който проведе днес работна среща на "Дондуков" 2 с посланиците на страните от ЕС и от Европейското икономическо пространство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът е обсъдил с дипломатите актуалната обстановка в страната, въпросите, свързани с бежанската вълна от Близкия Изток и Северна Африка, както и теми от дневния ред на Европейския съюз.

Според държавния глава в ситуация на изострено политическо противопоставяне именно партийните лидери са тези, които трябва да постигнат съгласие и да пристъпят към решаването на въпросите, породили днешната криза. Това е възможно само ако политическите лидери се придържат и отстояват демократичните ценности и демонстрират способност да се обединят около общи приоритети, е посочил Росен Плевнелиев. Президентът Плевнелиев е подчертал, че България е готова да участва активно в изработването на Обща стратегия на Европейския съюз за бежанците и нелегалните имигранти в рамките на гръцкото и италианското председателството на Съюза през 2014 г.

Проблемът с бежанците не е само на отделните страни-членки, а европейски проблем, е подчертал Плевнелиев и отново е призовал за солидарност в рамките на ЕС и за предприемането на мерки в дългосрочен план на европейско равнище. Президентът е изтъкнал, че популистката реторика по отношение на бежанците през последните дни е неприемлива и институциите в България следват общ подход за недопускане на прояви на ксенофобия.

България напълно подкрепя Процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, е казал още Росен Плевнелиев на срещата. Държавният глава е бил категоричен, че този процес е с историческо значение за държавите от Балканите и за утвърждаването на демократичните ценности и норми на поведение в региона. "Затова очакваме в скоро време напредък в разговорите за подписване на двустранен договор за добросъседство с Република Македония върху принципите на Съвместната декларация от 1999 г.", е посочил президентът Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 5892 |11.11.2013 Плевнелиев: Мястото на ДС и досиетата е в Държавния архив . 16| 5263 |07.11.2013 Плевнелиев: Шпицкоманди и омраза не е нашата България . 38| 5309 |05.11.2013 Плевнелиев: Протестът на студентите е знак за промяна . 71| 5383 |04.11.2013 Плевнелиев: От февруарските протести се опитвам да чуя хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads