Реклама / Ads
57| 9878 |11.10.2011 НОВИНИ

“Почетното членство” в СБХ – резил за Борисов и Рашидов

.
Борисов и Рашидов
Удостояването на премиера Бойко Борисов с почетно членство в Съюза на българските художници (СБХ) е било пожелано от Министерството на културата. Решението никога не е било обсъждано в СБХ, а членове на Управителния съвет са били търсени по телефона само за одобрение.
 

 
Това обясни скулптурът и председател на Контролната комисия на СБХ проф. Велислав Минеков.

По думите му след неговите действия по обжалването на награждаването на министъра на културата Вежди Рашидов и премиера Бойко Борисов, творческата организация на художниците, а и самите управляващи са се спасили от резил.

 

Решението на СБХ да удостои Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов с почетно членство в съюза бе първоначално мотивирано с “огромния им принос" за решаването на казуса със сградата на съюза на ул. “Шипка” 6, към която дългогодишни претенции има Софийският университет "Св. Климент Охридски". Пред заплахата от публичен скандал в понеделник премиерът уклончиво се отказа да става почетен член на СБХ. Предвидената публична церемония бе преместена "на закрито“ в кабинета на премиера под формата на среща с ръководството на съюза. 
 

Междувременно министърът на културата заговори за потенциалния художествен талант на премиера, като се аргументира с рисуваните от него на заседанията на МС скици и с препратки към биографията на Пикасо и Гоген.

 

Според Минеков "двамата обекта за награждаване" (Борисов и Рашидов – б.а.) изпратили писмо, че няма да отидат до СБХ, защото се опасяват от протести и не биха желали да бъдат замервани с яйца и домати.

 

Контролната комисия на СБХ е изискала преразглеждане на този случая и, ако УС не промени решението си, Минеков обяви, че ще напусне председателския пост на комисията.

 

Награждаване на действащи политици и в предизборна ситуация срещу очаквани услуги се нарича проституция. Аз не мога да си позволя да бъда част от това нещо, коментира професорът.

 

Ако на някой трябва да сме благодарни, това е ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев, подчерта Минеков и припомни, че СУ се отказа от владението си на сградата на "Шипка" 6. В същото време правителството до ден днешен не е прехвърлило сградата, като има само намерения и обещания за това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5173 |12.09.2011 Резил: 400 туристи още са блокирани в България . 31| 8798 |21.06.2011 Дянков бил резил за Бойко, не знаел какво говори . 13| 5612 |20.04.2011 Депутатката Красимира си плати за резила-аут е от поста си . 25| 7288 |04.01.2011 Жена на БГ-дипломат стана за резил в Берлин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads