Реклама / Ads
5| 3739 |29.12.2022 НОВИНИ

Почина Пеле, неповторимият Крал на футбола

.
Пеле
Почина Едсон Арантес до Насименто – по-известен като Пеле. Бразилецът, който беше смятан за един от най-великите футболисти в историята, си отиде на 82 години в родината си след продължително заболяване.
 

През последните седмици здравословното състояние на Краля на футбола рязко се влоши и за огромно съжаление той загуби битката с рака на дебелото черво.

 

Пеле беше приет в болница в края на ноември. В навечерието на Коледа и по-точно на Бъдни вечер, той успя да се сбогува с най-близките си, които пристигнаха в болница "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло.

 

Пеле отбеляза световен рекорд от 1281 гола и е единственият играч, който някога е печелил Световната купа три пъти.


.

Той беше уважаван заради огромния си талант и повече от всеки друг играч по негово време можеше всичко с футболната топка: игра и с два крака, имаше страхотно темпо и издръжливост, можеше да стреля отлично с глава, да подава и разбира се - да вкарва голове.


Той се присъединява към отбора на Сантос на 15-годишна възраст и превърна малкия крайбрежен клуб в едно от най-известните имена във футбола.


През блестящ 18-годишен период в клуба той спечели всички почести в бразилския футбол, както и две Копа Либертадорес - южноамериканският еквивалент на Шампионската лига - и две Междуконтинентални купи, годишният турнир, провеждан между най-добрите отбори в Европа и Южна Америка.


Талантът му скоро е разпознат от националния отбор и той е избран за състава на Бразилия за Световното първенство през 1958 г. в Швеция - въпреки че психологът на отбора нарече 17-годишния "очевидно инфантилен" и го посъветва да не играе.


Пеле отбеляза хеттрик в едно полувреме на полуфинала срещу Франция и още два гола на финала срещу шведския отбор-домакин - помагайки на Бразилия да спечели първата си шампионска титла.


Контузии го извадиха от всички мачове с изключение на два от Купата през 1962 г., която Бразилия спечели. На турнира през 1970 г. в Мексико вече напълно зрял 29-годишен Пеле печели титлата за трети път с отбор на Бразилия, който включва други звезди като Карлос Алберто Торес и Тостао, и е смятан от мнозина за най-великия отбор някога.


Първоначално Пеле се отказва от активна футболна дейност през 1974 г., но след това приема предложение през следващата година да играе в новосъздадената Северноамериканска футболна лига за удивителната тогава сума от около 1 милион долара на година.


На терена Пеле изведе Ню Йорк Космос до шампионата на лигата през 1977 г. и привлече милиони фенове към спорт, който преди това изглеждаше недостъпен и европейски.


Години по-късно, когато Съединените щати спечелиха правото да бъдат домакин на Световното първенство през 1994 г., ръководителят на американската футболна федерация нарече Пеле "най-важната" причина за това.


1281 гола на Пеле в 1366 мача, според таблицата на уебсайта на ФИФА, идват със стряскащата скорост от 0,94 гола на мач. Някои от тях бяха приятелски или в мачове, изиграни като част от военната му служба, но той беше също толкова плодотворен в официални турнири - със 757 гола в 812 мача.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3522 |28.12.2022 Почина Травис от „Седморката на Блейк“ . 1| 5258 |28.12.2022 Почина актрисата със златния глас Адриана Андреева . 0| 3343 |28.12.2022 Внезапно почина внукът на Боб Марли - Мерса . 0| 3456 |28.12.2022 Само на 58г. почина преподавателят и журналистът доц. Ясен Бориславов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads