Реклама / Ads
0| 5146 |25.05.2007 НОВИНИ

ЕС почнал тайни преговори с Триполи за свободата на българките

.
Тайни преговори са започнали между семействата на заразените със СПИН либийски деца и Европейския съюз, които могат да завършат със споразумение за избягване на смъртната присъда на българските медицински сестри в Либия, научи „Фрогнюз” от дипломатически източници.
 
Петте медицински сестри и палестинският лекар очакват поредния процес, с който да обжалват смъртните присъди. Той трябваше да започне в началото на май, но до момента няма определена дата, което може да е знак, че разговорите могат да се увенчаят с някакво разрешение на проблема, цитира и свои източници АФП.
„Европейците предлагат компромис на семействата, който в момента се проучва от Фондация „Кадафи”. Възможно е да се стигне до решение много скоро”, заявил пред журналист от АФП Идрис Лага, говорител на семействата на децата.
Той обяснява, че родителите искат децата им да могат да се ползват от медицински грижи, докато са живи както в Либия, така и в чужбина, както и да получат финансово обещетение.
„Ако условията ни бъдат изпълнени, Върховният съд на Либия може да приеме, че дията (кръвнината) е платена и да се покаже милостив”, допълни още Лага.
Говорител на европейския комисар по външни отношения Бенита Фереро-Валднер обаче отказва коментар, тъй като в момента обстоятелствата не позволяват.
Първоначално семействата поискаха компенсация от 10 милиона евро за всяко дете, но Лага уверява, че е възможно да има "споразумение по сумата, която да е удовлетворяваща и за двете страни, и да е доста по-ниска".
Според Салех Абдесалам, представител на Фондация „Кадафи”, ЕС трябва да положи още усилия, най-вече в посока лекуването на децата, за да се стигне до взаимоизгодно решение.
„Опитваме се да намерим формула, която да задоволи както семействата, така и европейците и представихме една „пътна карта” на ЕС”, казал още Абдесалам. Той обаче също не влиза в подробности. Признал обаче, че европейците вече са започнали да приемат болни деца в здравните си заведения, а също така са изградили център за заразно болни в Бенгази, който струва над 2,5 млн. евро. Фондът, създаден през 2005 година от България, Либия, САЩ и ЕС за обезщетяване на семействата обаче още не притежавал достатъчно финанси, подчертал той.
Италианската on-line агенция „Ил Велино“ лансира тезата, че италианският премиер Романо Проди е определен от ЕС за главен преговарящ между София и Триполи по въпроса със смъртните присъди на българките. Това била и причината Муамар Кадафи да се обади точно на него, когато се появи слуха за влошеното му здравословно състояние.
Същевременно адвокатът на медиците Осман Бизанти очаква датата за последния процес да бъде фиксирана до края на месеца. „Присъдата на Върховния съд няма да се обжалва”, каза още той.
В случай на потвърдителна присъда Върховният съвет на магистратурата, който е председателстван от министъра на правосъдието, има правата да реши: изпълнение или помилване.
АФП припомня също, че медиците ще се явят на 27 май пред либийския трибунал за делото по обвинения в клевета, което заведоха срещу тях либийските полицаи, изтезавали нашите в затвора.
„ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 22 |25.04.2024 Шведският премиер: Ще изпратим войски в Латвия . 0| 301 |25.04.2024 "Майната им на хората - да мрат". Руски знамена, "Възраждане" и трепетите на един общинар-пчелар . 0| 217 |25.04.2024 Либерализацията на пазара на тока се отлага с една година . 0| 241 |25.04.2024 След среща с британския финансов министър: Зеленски зове за затягане на санкциите срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads