Реклама / Ads
37| 16621 |30.10.2022 НОВИНИ

Подло и брутално: Беларус напада Украйна до дни. Ще провокира ли Путин Полша и НАТО?

.
Това се разиграва до украинската граница...
Беларус се включва във войната срещу Украйна на страната на Русия. Това сочат данни на западни разузнавания, научи Фрог нюз от дипломатически източници. По този начин диктаторът Лукашенко ще наруши грубо Договора между Киев и Минск от 1995 г., който установява границата между двете страни и гарантира добросъседството, както и отсъствието на всякакви претенции на която и да е от двете страни.
 

Вече цяла седмица в Беларус се провежда скрита мобилизация. Тя се осъществява от военните комисариати най-вече в Гомелска област. Вече са призовани стотици шофьори и механици, съобщава CNS.  Те веднага са включени в проверката и поддръжката на военна техника на въоръжените сили на Беларус, но също и на техниката на руски военни части, които са на територията на страната, до границата с Украйна. Съобщава се също, че беларуски военни са били забелязани край временно окупирания Мелитопол.

 

В Беларус вече са изпратени над 20 000 мобилизирани руснаци.

 

Александър Лукашенко обяви, че е завършено комплектоването на съвместни войскови групи в руската армия на 10 октомври. Същият ден населени места в западна Украйна бяха обстрелвани с ракети от беларуска територия. Това не се случва за първи път. Лвов многократно вече бе цел на ракетни нападения от територията на Беларус, - категоричен е военният експерт Леонид Кознер.

 

Преди дни Лукашенко за пореден път коментира, че Киев се готви да нападне Минск и затова беларуските и руските войски трябва да изпреварят тази агресия. Лукашенко дори отива по-далеч и твърди, че всъщност нападението срещу неговата страна е съвместна операция на украинците с НАТО.

 

Министерството на външните работи на Украйна излезе с изявление, в което нарече тези обвинения инсинуации на беларуския режим. Информацията не е вярна. Украйна никога не е посягала на чужди територии и стриктно спазва нормите и принципите на международното право. Украинското външно министерство също не изключва, че връчването на нота на украинския посланик в Минск много възможно да е част от плана на Москва за по-нататъшно дискредитиране на Украйна и разширяване на войната. Украинската страна призова беларуските власти „да спрат да изпълняват капризите на Кремъл“, а беларуския народ – да не се поддава на провокации. Не позволявайте да ви въвлекат в братоубийствена война заради интересите на двама диктатори, се казва още в обръщението на Киев.

 

Артьом Шрайбман, белоруски политолог и журналист, основател на агенцията Sense Analytics, коментира ситуацията: Не смятам, че решението да бъде включена Беларус във войната срещу Украйна, е взето в Минск. То е идея на Кремъл. Беларуско-руското военно сътрудничество живее свой собствен живот от началото на войната и няма нищо общо с беларуското обществено мнение. И логиката на това сътрудничество не винаги е в контакт с това, което се случва в южната и източната част на Украйна. Всъщност Беларус е отговорна - според руските планове - или за създаването на заплаха за Украйна от север, или за обстрела на Украйна от север. Или в началото на войната това беше пряка сухопътна инвазия от север. Сега, когато Русия отстъпва, когато я побеждават на други фронтове, тя има голям интерес да използва Беларус като диверсионна маневра. Това очевидно е на дневен ред. За това вече говорят все по-открито и европейските, и американските военни лидери. Защото вече е очевидно, че опасността Лукашенко да вкара беларуски войски във военните действия е реална. Усилието на Русия е на път да се увенчае с успех.

 

Според някои източници ударът от Беларус е много вероятно да се случи там, където се пресичат три граници: беларуска, полска и украинска. Това би засегнало пряко Полша, оттам и НАТО. Не е изключено точно това да е целта на Москва.

 

Надяваме се властта в Минск да не се подведе по подлите и 6рутални планове на Кремъл да бъде въвлечена Беларус във война с Украйна. Това би било трагедия, категорични са украински дипломати и военни експерти. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2932 |27.10.2022 Украйна подсилва войските си край беларуската граница . 7| 6071 |26.10.2022 И в Беларус е започнала мобилизация . 1| 4424 |26.10.2022 В пилотската кабина на отвлечения в Беларус самолет с Роман Протасевич . 14| 13300 |23.10.2022 Невежество без дъно: Подлога на Путин замеси Исак Бабел във войната срещу Украйна. Какво каза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads