Реклама / Ads
0| 2923 |15.06.2022 НОВИНИ

ЕС подписа договор с Израел и Египет за износ на природен газ за Европа

.
Източник: БГНЕС
Европейският съюз, Израел и Египет подписаха меморандум за разбирателство за износ на газ от еврейската държава през арабската република за Европа, съобщи „Ал Джазира“, цитирана от БГНЕС. Според документа споразумението е за три години с автоматично удължаване за още две години.
 

Договорът става факт в последния ден от тридневното посещение на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Израел.

 

Вестник „Маарив“ отбеляза, че Израел „може да се превърне в нов източник на газ“ за ЕС, тъй като „ЕС се стреми да намали зависимостта си от доставките на газ от Русия“. Във вторник ръководителят на ЕК, говорейки в университета „Бен Гурион“ в Негев, Южен Израел, където беше удостоена с почетна докторска степен, заяви, че ЕС е готов да засили енергийното сътрудничество с Израел на фона на проблемите, които изпитва в момента с Русия. Тя заяви, че позицията на Москва по газовите въпроси засилва желанието на ЕС да търси алтернативни източници на енергийни ресурси.

 

Фон дер Лайен се срещна с израелския министър-председател Нафтали Бенет в Йерусалим на 14 юни вечерта. От канцеларията на израелския премиер съобщиха, че министър-председателят е „удовлетворил молбата на председателя на Европейската комисия за сътрудничество в областта на износа на природен газ през Египет за Европа“. От службата добавиха, че „лидерите са обсъдили укрепването на отношенията между Израел и ЕС и са потвърдили необходимостта от засилване на сътрудничеството в областта на иновациите, изменението на климата, екологичната устойчивост и много други области“. Освен това по време на разговорите Бенет „е представил действията на Иран в региона и е призовал международната общност да предприеме решителни действия срещу иранския режим и ускорения му напредък в разработването на ядрени оръжия“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3343 |15.06.2022 Тошко Йорданов: Петков си е позволявал да води договорки за Северна Македония . 0| 3140 |14.06.2022 ЕС разчита на Израел, за да се освободи от руските горива . 0| 2898 |14.06.2022 Кметът Пенчо Милков подписа споразумение за сътрудничество с Националния младежки форум . 0| 3007 |13.06.2022 „Кинтекс“ проваля свой договор за 80 милиона лева, алармира ексшефът на дружеството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads