Реклама / Ads
9| 5703 |18.06.2014 НОВИНИ

Подуправителят на БНБ Цветан Гунев е разследван за корупция

.
Информацията, че Цветан Гунев е разследван, беше потвърдена от БНБ в официално съобщение. Оттам обаче не уточняват за какво е разследването.
 

"За да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, г-н Гунев по свое желание излезе в отпуск до приключване на процесуалните действия. Междувременно функциите на ръководител на управление „Банков надзор“ вече се изпълняват от г-жа Нели Кордовска, главен директор на управление „Банков надзор“, се казва в позицията, публикувана на сайта на БНБ.

Подчертаваме, че от момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на г-н Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен, заявяват още от БНБ.

"Между централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация. От този момент до завършване на проверката единственият, който може да коментира каквото и да е, свързано с нейния ход, е г-н Цветан Гунев и неговият адвокат", съобщиха още от централната банка.

Все още  няма официален коментар по новината от прокуратурата. От държавното обвинение потвърдиха неофициално пред няколко източника, че разследване има, но отказват подробности.

Разследващи са обяснили пред БТА, че функциите на Гунев са свързани с контрол и предприемане на надзорни мерки по отношение на банки, отпуснали "лоши" кредити. Именно заради непредприети надзорни мерки Гунев е получил обвинение.

В коментар пред БНР финансистът и бивш главен ревизор на БНБ Кольо Парамов заяви, че дори и обвиненията срещу Гунев да са верни, опасност за стабилността на банките у нас няма, тъй като те са капиталово адекватни.

Някой сериозно иска да разклати банковата система, но хората трябва да бъдат спокойни за парите си, коментира икономистът проф. Христина Вучева

пред БНР. По думите й нашата банкова система е стабилна, а банковият надзор в сложна система и не зависи от един човек.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 70| 11018 |17.06.2014 Въргала: Цветан Василев ми поръча да убия Пеевски . 34| 7661 |15.06.2014 Ген. Атанасов: Разривът е между Доган и Цветан Василев . 40| 7937 |14.06.2014 Борисов: Цветанов няма да бъде министър при ново управление на ГЕРБ . 29| 6179 |13.06.2014 Цветанов: Цв. Йовчев е министър на ДПС, заради него коалицията се разпада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads