Реклама / Ads
5| 6855 |02.10.2019 НОВИНИ

Тотален контрол! МС ще прави подбор на служителите в администрацията точно преди изборите

.
Ключова административна реформа се случва точно преди местните избори. Защо обаче информацията за нея е толкова оскъдна? На 30.09. 2019 г. официално е приключил проектът, който да подобри ефективността на подбора на служители в държавната администрация. За три години са усвоени 1 426 048.00 лв.
 

Във всички министерства, агенции, дирекции и техните регионални структури от известно време не се провеждат никакви конкурси за вакантни работни места, научи Фрог от свои източници. Оказа се, че разпореждането да се спрат всички подбори е на вицепремиерът Томислав Дончев, но така и не открихме такова официално. 

 

„Порталът за работа в държавната администрация“ е финансиран и създаден по проект по Оперативна програма „Добро управление“. Средствата са получени още през 2016 година, когато стартира реализацията. В официалната информация за проекта е записана крайна дата 30.09.2019 г.

 

.






Проверка на Фрог показа, че реално портал има, но никой не е чувал все още за него. Така поне твърдят хора, работещи в различни администрации. Видяхме, че в момента на сайта има обявени едва 40 свободни места. Като крайният срок за кандидатстване на някои от тях изтича на 4.10.2019 г., а "най-новите" изтичат на 15.10.2019 г.

 

Ето какво пише в описанието на проекта: „В синхрон с добрите международни практики в нормативната уредба в Република България е възприет основополагащият принцип назначаването на държавна служба да се осъществява с конкурс. Този принцип в повечето случаи се компрометира от невъзможността чрез наличните инструменти и процедури да се оценяват качествено кандидатите на входа. Това води до невъзможност за ефективен и качествен подбор на най-подходящия кандидат. С приетите изменения и допълнения на Закона за държавния служител (ДВ, бр. 57 от 22 юли 2016 г.) се въвеждат два етапа на конкурса за постъпване на държавна служба, първият от които централизиран, чрез който се осигурява прозрачност и обективност при установяване на необходимите компетентности за заемане на държавна служба, както и стандартизираност при оценката на компетенции на входа. Чрез промените е разширен обхватът и е надграден съществуващият до момента централизиран конкурс за младши експерти. Настоящото проектно предложение цели както усъвършенстване на подбора на служители в държавната администрация, така и популяризиране на възможностите за работа в държавната администрация.”
 




 Реално погледнато това звучи много обещаващо – ще спре назначаването на хора „с връзки“, но защо няма публична информация за това. Освен в централните ведомства са спрени и конкурсите в абсолютно всички градове, където различни дирекции и агенции имат регионални звена.

 

Не се знае и какво следва да се случи с вече обявените конкурси и получените по тях документи на кандидатите. Да не се окаже, че много хора са назначени, без конкурс или пък за конкурсите са знаели само определени лица?

 

Очаквайте подробности!

 

Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3977 |02.10.2019 Правителството обсъжда допълнителни разходи и трансфери по бюджета за 2019 г. . 3| 4606 |01.10.2019 Областният управител на София-област отказва да назначи временно кмет на Община Своге . 2| 4295 |30.09.2019 Нови правила за отчитане на парното от утре . 1| 4078 |29.09.2019 Политически партии нарушават Конституцията без това да прави впечатление на никого

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads