Реклама / Ads
0| 4465 |20.05.2020 НОВИНИ

ЕК ни похвали за бюджетния дефицит от 3% от БВП в ЕС, но ни охули за корупцията

.
Европейската комисия похвали България заради поддържането на бюджетния дефицит на ЕС. Страната била единствената, която спазвала критерия за дефизит 3% от БВП. Но продължава да има сериозни проблеми с корупцията. Проблемите са същите. Похвалиха ни за едно, но ни охулиха за друго.
 

Това заяви зам.-председателят на ЕК, който отговаря за икономиката в интерес на хората - Валдис Домбровскис по време на представянето на пролетния пакет на Европейския семестър.

 

Същевременно той добави, че към нас и още 10 държави-членки са отправени препоръки във връзка с прането на пари. Страната ни продължава да се изправя пред предизвикателства в борбата с корупцията и “все още няма убедителни резултати от наказателни преследвания по такива дела по високите етажи на властта”.

 

В доклада се уточнява, че все още не са предприети мерки за намаляване на риска по схемата „гражданство срещу инвестиции“ и се добавя, че тя е породила опасения от рискове, свързани и с изпирането на пари.

 

Като цитира страната ни сред една от тези, към които Комисията отправя препоръка в тази насока, еврокомисар Домбровскис уточни:

 

„Проблемите са същите, които бяха идентифицирани през предишните години. Знаете, че имаше серия от скандали с пране на пари в цяла Европа. Виждаме, че напредъка по отправените препоръки е неравен - някои страни имат съществен прогрес, при други той е ограничен“, заяви Домбровскис.

 

За ефективен отговор на пандемията с коронавируса в доклада се отправя препоръка към страната ни да мобилизира подходящи финансови ресурси за укрепване на устойчивостта, достъпността и капацитета на здравната система, както и да осигури балансирано географско разпределение на здравни работници.

 

В документа се казва, че страната ни трябва да ускори процедурите за ефективна подкрепа за малкия и среден бизнес, както и да гарантира продължителния им достъп до финанси и гъвкаво заплащане.

 

Въпреки силния икономически растеж и рекордно ниско ниво на безработица България бавно догонва останалите страни-членки и равнищата на бедност и неравенство в доходите все още са едни от най-високите, се казва в доклада, пишат от БНР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5239 |23.04.2020 Цацаров се похвали със старо поздравление от САЩ за новия му пост . 5| 3844 |21.04.2020 Тръмп се похвали с нови тестове за коварната болест . 1| 3502 |07.04.2020 Доклад на СЗО: 5,9 млн. е дефицитът на медицински сестри в световен мащаб . 13| 3887 |31.03.2020 Владислав Горанов: Очакваме дефицитът да достигне до 3% от БВП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads