Реклама / Ads
0| 6006 |20.05.2009 НОВИНИ

Показваме богатствата на Странджа в Страсбург

.
Природни феномени и исторически паметници от Странджа планина ще бъдат представени в голяма изложба в Европейския парламент в Страсбург.
 

Достояние на жителите и гостите на европейския град ще станат всички защитени територии, които се намират в границите на България и Турция.

В подготовката на това първо по рода си представяне на български забележителности, богата флора и фауна във френския град ще бъдат използвани резултати от различни програми за научни изследвания в Странджа планина. Те са осъществени през 80-те и 90-те години на миналия век, под ръководството на покойния вече проф. Александър Фол.
Поради големият интерес на много институции в Турция към представителната изложбата, след Страсбург тя ще гостува и в Анкара.

Заслугата за българския пробив в Европарламента е на евродепутата доц. Маруся Любчева и на инж. Петър Кънев – народен представител от Ямболски избирателен район.

Природен парк “Странджа” е най-голямата защитена територия в България. Обхваща централната част на българска Странджа планина и има излаз на Черно море. Има специфичен климат, формиран под влияние на Черно и Средиземно море.

Средната част на парка е заета от обширен карстов район, впечатляващ с множеството карстови извори. Цели масиви и склонове са оформени от мощни скални образувания, скалисти проломи и пропасти. Многобройни са пещерните форми, цепнатините и пропастите, част от които са все още непроучени.

Общият брой на висшите растения в парк "Странджа" е около 1500. Източният бук е доминиращия тип дърво, повече от 70 вида са включени в Червената книга на България. Паркът е един от най-богатите и на животински видове в България, сред които особено многобройни са птиците - 261 вида. 17 вида птици са включени в Червената книга на България и 1 вид - в Световната червена книга. Срещат се 54 вида бозайници - вълци, диви свине , сърни, чакали , диви котки, зайци. Популацията на видрите в река Велека е най-добре запазената в Европа. Тюленът-монах, който се среща в "Странджа" е вписан в Световната червена книга.

На територията на Парка има пет резервата – “Силкосия” – най- старият български резерват, “Тисовица”, “Средока”, “Витаново” и биосферен резерват “Узунбуджак”, както и 12 защитени местности, архитектурен резерват – село Бръшлян, фолклорен резерват – село Българи, архитектурни, културни и археологически паметници. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 73| 4759 |16.01.2009 Протестът за днес приключи, пострадалите на 14 януари ще съдят България в Страсбург . 5| 7967 |01.08.2008 Пак войни за природен парк "Странджа" . 3| 5007 |06.10.2007 Филип Димитров ще се пробва за съдия в Страсбург . 3| 4999 |05.07.2007 Страх тресе съдиите за Странджа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads