Реклама / Ads
0| 2188 |14.08.2024 НОВИНИ

Политическата нестабилност влияе негативно на демографските процеси

.
Tрябва екшън план за развитие и ние сме готови да участваме в изработването му, заявиха експертите от Стратегическия институт за национални политики и идеи
 

Един от основните фактори, който влияе негативно на демографските процеси в България, е политическата нестабилност. Липсата на политическата стабилност и предвидимост изключително силно се отразява върху нагласите на населението. А от 3 години сме в такава ситуация и сега отиваме на седмите поредни предсрочни парламентарни избори. Това каза председателят на СИНПИ д-р Калоян Паргов по време на кръгла маса, организирана от Комисията по демографска политика, децата и семейството на Народното събрание. Експертите от Стратегическия институт за национални политики и идеи направиха конкретни предложения, свързани с преодоляване на демографската криза.

 

По думите му за решаването на демографските проблеми на България е нужен национален консенсус. „Това е тема, по която не бива да се спори, да се използва политически и да се спекулира. По този проблем трябва да има един устойчив, дългосрочен ангажимент на всички политически сили, независимо дали са вътре или извън Народното събрание", счита Паргов.


.

Според проф. Стоян Проданов без целенасочена регионална политика ще продължим да виждаме все по-нарастващи зони на демографска пустиня. „От 20-25 години Северна България уверено върви към това да стане една цяла демографска пустиня", каза той.

 

Юрий Асланов посочи, че трябва всеки нормативен акт да се придружава и от оценка за въздействие върху демографските процеси.

 

„Нека да започнем да възпитаваме администрацията в това, че едно от изискванията за нейното качество е въздействието върху демографските процеси на етапа на проектирането и планирането на решения", изтъкна той. Асланов акцентира и върху необходимостта от насърчителни мерки за преодоляване на регионалните дисбаланси, които да залегнат в годишните бюджети на държавата. „Смея да твърдя, че прегледът на всички ежегодни закони за бюджета на практика насърчават развитието на няколко по-големи града в България за сметка на останалите", каза Юрий Асланов.

 

Даниела Везиева изтъкна, че трябва план за развитие, който да включва не само социалната политика, а всички сфери на икономическия и на обществения живот, защото демографията на практика включва всички сектори.

 

„Ние от СИНПИ сме готови да работим по този план и да внесем конкретни продължения, които да не останат само на масата като поредния стратегически документ, а да бъдат работещи документи", заяви бившият министър на икономиката.

 

Тя направи и две конкретни предложения. Предвид че 209 населени места са с нулево население, време е за ново административно разпределение, което да не включва толкова много области, а по-скоро 6-7 или 10 региона. "Време е през бюджета и през макроикономическата рамка в следващите 3 години да заложим втория етап на децентрализация и възможността на всяка една община да създава условия за живот, да създава инфраструктура, да създава социална среда и културна среда", каза Везиева.

 

Психологът Христо Монов припомни, че от 5 години България няма Стратегия за закрила на детето. „Ако ние нямаме политики за децата, каква демографска политика ще имаме?", попита риторично той.

 

Проф. Ваня Добрева и проф. Боряна Бужашка се спряха на проблемите по отношение на българската диаспора в чужбина. "Липсва нормативен акт, който да се отнася и да показва държавна политика и отношение към съвременната диаспора, т.е. най-новата диаспора, която е формирана след 1989 г. и е резултат на миграцията", изтъкна Добрева.

 

Тя посочи като проблем и понижаването на статута на Агенцията за българите в чужбина - от държавна в изпълнителна. Също така проф. Добрева и проф. Бужашка обясниха, че трябва промяна в Закона за висшето образование, за да се улесни кандидатстването на представители на българските общности в български висши училища.

 

Според адвокат Мариела Павлова изключително важен момент е формирането на правилна нагласа в следващите поколения, тъй като вече се наблюдава дефицит по отношение на национална принадлежност и идентичност.

 

„Изключително важно е да запазим българските традиции, българския генотип и християнското семейство", заяви Павлова.

 

Според проф. арх. Иван Данов липсата на планиране на развитието на територията е проблем на нашата страна и той се отразява и на демографията, и обратно - демографията се отразява върху него. „Големите държави, големите икономите, като започнем със САЩ на първо място, Азиатският регион, Западна Европа, се занимават много сериозно с планиране на територията и планиране на регионите си. Имат институти, които се занимават с това", обясни Данов и допълни, че у нас Националният център за териториално развитие е „оставен на доизживяване".

 

Бившият министър на инвестиционното проектиране счита, че има несъвършено българско законодателство и даде примери със Закона за обществените поръчки в строителството и Закона за устройство на територията.

 

„Ако не искаме страната ни да се обезлюди, трябва да се вземат мерки и за да имаме демографски растеж, те трябва да бъдат икономични. Хората трябва да виждат перспектива на мястото, в което живеят, да могат да обичат страната, в която живеят, защото това е много важно", убеден е проф. Данов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2334 |14.08.2024 Луксозни возила с пари от ББР: Конфискуват автобомили на Вълка /снимки/ . 20| 77243 |14.08.2024 Българската мечта: Да си Вълк, пазен от кучетата и да хапваш курбан на остров Белиз с миски и шеф-овчари . 6| 2982 |14.08.2024 Кредитът от ББР за 150 млн. лв. на фирма, свързана с Гайтански - необезпечен. Договорът - от 2019 г. . 1| 2237 |14.08.2024 И министърът на икономиката остава в новото правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads