Реклама / Ads
19| 10813 |23.07.2020 НОВИНИ

Politico: Гешев не разследва Пеевски за КТБ, но преследва критиците му

.
„ЕС, елате вижте как харчат парите ви“, можете да прочетете на плакат на митинг в София, където протестиращите в понеделник призоваха премиера Бойко Борисов и главния прокурор на страната Иван Гешев да подадат оставка, пише европейското издание на Politico.
 

Въпреки че Гешев е обещал да предприеме твърди действия срещу корумпираните бизнес елити, той е избирателен в дейстията си, като не е успял да разследва ролята на Пеевски за фалита на КТБ през 2014 г., четвъртият по големина кредитор в страната, докато преследва с усърдие критиците на медийния магнат, пише още медията.

 

Вижте още как и какво коментира изданието за България:


По всяка вероятност Европейската комисия или други страни-членки на ЕС не си правят илюзии за това как повечето средства от ЕС се „усвояват“ в страна, която изостава от своите партньори от ЕС в класациите за чисто управление.


И истината е, че не много българи бяха шокирани от изтекли записи през юни, в които някой, с глас много близък до този на премиера Бойко Борисов, заплашва да "изгори" български евродепутат заради скандал с липсващи еврофондове. И в Брюксел, и в София подобни разкрития рутинно се свиват.


Въпросът как ЕС трябва да реагира на новата вълна от протести, която разтърсва страната - подхранвана от сложен корупционен скандал , който освети тунела в размити линии между мощни олигарси и държавния апарат за сигурност.


През 90-те и 2000-те години се смяташе, че членството в ЕС е средство за овладяване на държавата и корупцията. Призивът му произтичаше в еднаква степен от обещанието за повишаване на жизнения стандарт и от убеждението, че институциите на Брюксел предоставиха изключително необходима проверка на елитите.


В наши дни надделява по-циничен възглед. За да бъдем сигурни, членството в ЕС остава изключително популярно. Но бюрократичните измами, като така наречения Механизъм за сътрудничество и проверка, които имат за цел да поддържат реформи в областта на правовата държава в България след присъединяването й към Съюза през 2007 г., се оказаха провал.


През годините правителствата не са направили много, за да преправят съдебната система на страната или всемогъщата служба на главния прокурор, да насърчават прозрачността и отчетността или да поемат определени интереси. Според класацията на Transparency International, България е класирана като най-затъналата в ЕС и е сред най-бедните. Тя е на 111-о място в Световния индекс за свобода на класацията на „Репортери без граници“.


Урокът, научен от гласови малцинства от българи, е, че промяната може да се случи само отдолу нагоре. И - седем години след като излязоха на улицата срещу назначаването на медийния магнат Делян Пеевски за ръководител на агенцията по сигурността на страната (ДАНС) - в България има за какво още да се сърдиш, ако случайно вярваш във върховенството на закона и основните принципи на справедливост.


Борисов, който през 2000-те се издигна като известен популист, обещал затвора за корумпирани лица в системата, е защитник на зловещо статукво и партньор в олигархичен картел, преразпределящ наеми от трансфери от ЕС и други публични ресурси. Той наблюдава от кабинета си, когато главният прокурор Иван Гешев все по-често прибягва до репресивни методи за арбитраж на бизнеси или неутрализиране на политически противници.

Някои, включително българският президент Румен Радев, призоваха ЕС да заеме позиция. Говорителят на Европейската комисия изрази подкрепа за "правото на мирни протести ", а посолството на САЩ в София направи изявление, в което подкрепи продемократичните протести. Но по-нататъшната намеса на Европа може да влоши нещата.


Вече политическите групировки в Европейския парламент бързат да подкрепят своите хора. Манфред Вебер, лидерът на мощната дясноцентристка Европейска народна партия, към която принадлежи партията на ГЕРБ на Борисов, излезе с изявление в подкрепа на българския лидер. Социалистите и демократите може да се изкушат да претеглят страната на опозиционната Българска социалистическа партия (БСП), която е в съответствие с настоящите протести.


Навлизането във вътрешната политика на България ще омръзне само на общоевропейските партии с недобросъвестната политика на техните местни филиали. Може би по-опасно, ако се включат в разгрома на ЕНП и научноизследователската и развойна дейност, биха могли също да се доверят на това, че протестите са водени от циничен жокей, който иска власт, а не от истински опасения относно демократичното управление.


Доброто мнение за ценностите на ЕС и върховенството на закона често означава малко на място като България - до голяма степен защото не е довело до осезаеми промени.


Но тълпите по улиците на София, Варна и други градове, водени от най-стабилната про-европейска демографска картина, са оживени от нещо по-мощно: дълбоко вкоренено чувство за несправедливост и нарастваща нетърпимост към крещящата корупция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4793 |23.07.2020 Гешев готов да се отчете пред депутатите . 15| 7626 |23.07.2020 БОЕЦ започва преговори с други организации за оставка на Борисов, Гешев и Кошлуков . 4| 5574 |23.07.2020 Пловдивски правен комитет: Гешев извършва престъпления по служба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads