Реклама / Ads
0| 3557 |13.05.2022 НОВИНИ

Politico: ЕС се готви да отложи петролното ембарго за Русия заради Унгария

.
Радикален завой в намеренията да наложат петролно ембарго за Русия се готвят от Европейския съюз. Причината - нежеланието нан унгарския премиер Виктор Орбан да подкрепи ембаргото. Планът е намеренията на Брюксел да се забавят, за да може други елементи от шестия санкционен пакет на ЕС, които се ползват с подкрепата на 27-те държави в блока, да се придвижат напред, пишат от брюкселското издание "Politico".
 

Подобно забавяне е добре дошло и за България. Страната ни поиска да се отложи срокът за прилагане на петролно ембарго, какъвто е случаят с няколко държави в ЕС. Сред тях а Унгария и Словакия. ЕС се съгласи да даде отсрочка на Словакия и Унгария, но не и на София. 


Пълната забрана за целия внос на руски суров суров и рафинирани горива засега може да бъде отменена, докато продължава работата по компромисно споразумение, което Унгария може да приеме, казаха дипломати от ЕС пред "Politico".


Подобно забавяне би било сериозна пречка за усилията на ЕС да се противопостави на войната на Владимир Путин в Украйна. По-специално, това би било удар за председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която предложи пълна забрана на целия внос на руски петрол в проект за шести пакет от санкции на 4 май.


Фактът, че дипломатите обмислят такава драматична стъпка, показва колко трудно е за ЕС да ескалира икономическата си офанзива срещу Кремъл и колко болезнено е да се откаже от руската енергия. Прекратяването на пазара на ЕС за руски изкопаеми горива се разглежда в Брюксел като жизненоважна стъпка за ограничаване на ключов поток от приходи, който помага за финансирането на войната на Путин. И все пак за страни без излаз на море като Унгария и Словакия, които разчитат в голяма степен на тръбопроводните доставки на руски петрол, забраната на суров петрол ще бъде болезнена. Комисията се опита да постигне компромис с Орбан, но досега правителството му казва, че се нуждае от повече време - и потенциално повече пари - преди да се съгласи.


Планира се забраната за петрол да бъде отделена от останалата част от шестия санкционен пакет. Постигнато е съгласие по около 90% от него, заявиха дипломати пред брюкселското издание. Така всички санкции ще се придвижат напред, освен петролното ембарго. Според дипломат обаче това е изпратило "лош сигнал".


Всяко размиване на петролния пакет би навредило на доверието в ЕС, особено след като фон дер Лайен и други политически лидери бяха толкова ясни, че удрянето на петролната индустрия на Путин е жизненоважно. Останалата част от пакета от санкции включва мерки, насочени към проруската пропаганда, лобисти и консултанти, както и Сбербанк, най-голямата руска банка. Но сърцето на пакета винаги е било предназначено да бъде удар срещу енергийната индустрия на Кремъл.


превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5557 |12.05.2022 Проф. Кънчев: Големият проблем на Русия е, че Западът също се готви за дълга война в Украйна . 0| 3368 |10.05.2022 Травма на адвокат отложи делото за екстрадицията на бившата румънска министърка . 0| 5464 |10.05.2022 Шефът на us разузнаването: Путин се готви за продължителна война, ще изгради сухопътен коридор в Приднестровието . 0| 3056 |10.05.2022 Полша се готви да помогне на Украйна с доставки на петрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads