Реклама / Ads
36| 5513 |04.01.2021 НОВИНИ

POLITICO: ”Има такъв народ” ще е трета политическа сила на парламентарните избори в България

.
Слави Трифонов
Българските парламентарни избори ще дойдат след месеци на антиправителствени протести, призоваващи премиера Бойко Борисов да подаде оставка заради обвинения в корупция и непрозрачни отношения между правителството, олигарсите, съдебната система и службите за сигурност. Освен реконструкцията на кабинета, Борисов отказа да отстъпи и разпали страха от перспективата неговите социалистически опоненти да поемат властта.
 

"Има такъв народ" ще е трета политическа сила на парламентарните избори в България

 

Това пише европейското издание на "Политико" в анализираща статия за изборите, които предстоят в Европа, през 2021г.

 

За тези избори е заложено повече, отколкото се очаква: За да си осигури подкрепа от малка националистическа партия в управляващата си коалиция, Борисов постави пречка пред пътя на Северна Македония към членство в ЕС, натискайки Скопие да признае виждането на София, че езикът, който се говори в Северна Македония е регионален диалект на българския език.

 

По-късно през годината има и президентски избори, очаквани през есента. Все още няма декларирани кандидати, но социалистическият президент Румен Радев - който се изправи срещу Борисов на фона на протестите - има право да бъде преизбран.


.

Остава да разберем дали в парламентарната надпревара през 2021 г. ще се появи нова коалиция, но засега управляващата партия "Граждани за европейско развитие на България" (ГЕРБ) на Борисов води в анкетите с 28 процента подкрепа. Социалистическата партия, оглавявана от Корнелия Нинова, е на второ място след групата на Борисов с около 25 процента. За да отклони вниманието от себе си, на фона на протестите, Борисов коментира корупционните скандали на социалистите и неуспеха в борбата с организираната престъпност, които ограничиха достъпа на България до еврофондове през 2008 г. ГЕРБ също обвинява социалистите в тесни връзки с Кремъл, въпреки че Борисов също се радваше на добри отношения с Москва.

 

Не са обявени официалните кандидати за президентската надпревара, но преди няколко години Борисов коментира, че може да се включи в президентската надпревара. Това може да означава да се изправи срещу неговия ожесточен съперник Радев, който се възползва от протестите през 2020 г., като шанс да се опита да сломи хватката на Борисов над държавата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5558 |16.12.2020 ”Има такъв народ” показа как ГЕРБ асфалтират път в Силистра . 7| 3839 |10.12.2020 Икономист: Важно е да имаме конкретен икономически план за 2021 г. Такъв няма . 9| 4639 |01.12.2020 Politico: Проблем на България и С. Македония е, че ЕНП не е твърда към Борисов . 16| 5098 |30.11.2020 Слави Трифонов: Партия ”Има такъв народ” ще се яви сама на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads