Реклама / Ads
2| 2563 |18.05.2023 НОВИНИ

Politico: ”Каскетът срещу Тиквата: Сюжет в стил "Кръстника" и мафията, управляваща България

.
Източник: POLITICO
Най-прясната политическа криза в България се върти около сюжет с крайпътна бомба, израелски експерт по боеприпаси и заплахи в стил “Кръстника”. Главни действащи лица са обвинител №1 Иван Гешев с прякор ”Каскета” и бившият премиер Бойко Борисов с прякор ”Тиквата“.
 

Това пише в обширна статия авторитетното брюкселско издание "Politico".

 

Объркани ли сте? Не се притеснявайте, всички се чувстват така. Без съмнения обаче това е ключов момент за върховенството на правото в България и усилиятабалканската страна със 7 милиона души население да се превърне в пълноправна демокрация. "Politico" прави опит да разгадае дивите обрати в тежката драма, разиграла се след 1 май, когато според твърденията на Иван Гешев някой е опитал да взриви бронирания му джип.

 

Брюкселското издание припомня, че в основата на кризата е изключително важната роля на главния прокурор. Гешев отдавна е идентифициран от антикорупционни и продемократични активисти като една от най-големите пречки пред сближаването на България европейските принципи - наричан е "Каскетът“ заради шапката, превърнала се в негова запазена марка. През лятото на 2020 г. той беше една от основните мишени на масовите протести срещу мафията, по време на които демонстранти безуспешно поискаха оставката му.

 

Според анализа на "Politico" политически защитената мафия у нас е вездесъща и нейните интереси включват наркотици, оръжия, трафик на хора и източване на еврофондове. За протестиращите свръхмогъщите прокурори на България са в сърцето на мафиотската структура и служат като гарант, че никой голяма риба няма да се изправи пред строгостта на закона, допълва медията.

 

Оцеляването на Гешев след масовото недоволство през 2020 г. го направи почти невъзможен за отстраняване, припомнят още от брюкселското издание. Една от причините за това са близките му отношения с Бойко Бориков - кукловодът на българската политика, на когото Гешев помогна да излезе от затвора миналата година.

 

Българският главен прокурор влезе в заглавията на медиите на 1 май, след като  официални лица заявиха, че е оцелял на косъм след масирана бомбена атака на крайпътен завой. Заместникът на Гешев Борислав Сарафов лоялно твърдеше, че е имало кратер с диаметър 3 метра, а израелски експерт е призован да провери атаката. Много опозиционни политици обаче заподозряха политически театър, като Гешев изгради фалшива история за преследване, докато политическата вълна се обръщаше срещу него. Снимките на мястото на нападението показват обгаряне край пътя и две нацепени дървета. Асен Василев, съосновател на антикорупционната партия "Продължаваме промяната“, иронизира пред журналисти, че някой се опитва да "плаши зайци“, а Атанас Атанасов, съпредседател на реформаторската партия "Демократична България“, добави, че има „ясни доказателства за инсценировка", пише още "Politico".

 

В бурната си публична изява в понеделник Гешев скъса демонстративно оставката си, обещавайки да изкара пълния си мандат до 2026 г. Асоциирайки се с убития сицилиански съдия Джовани Фалконе, той каза, че е получавал смъртни заплахи, включително заплашителна бележка, че е сам на ръба на скала и че "духа вятър“. Той също намекна, че е имало зловещи заплахи за семейството му.

 

Гешев сподели в публичното пространство, че Борисов също се е опитал да го съблазни с посланически постове в Турция и Израел. Самият Борисов обаче отрича да разполага с правомощията за нещо такова. Гешев обеща да отвърне на удара и да отърве страната от "политическия боклук" в парламента, представяйки себе си като независим и строг бранител на родните закони и евроатлантическата кауза, подигравайки се на Борисов, че е подарил някога куче на руския президент Владимир Путин като знак за тяхното приятелство.

 

"Politico" припомня още, че по време на миналогодишния арест на Бойко Борисов, случил се след разследване за изнудване за милиони спрямо бившия хазартен бос Васил Божков, Гешев беше този, който се измъкна, а прокурорите заклейчиха случая като нелеп и политически мотивиран. Според брюкселското издание обаче това е класическо доказателство за това как прокуратурата играе ключова роля в защитата на големите риби.

 

Главният прокурор има много натрупана злоба в себе си, продължават от изданието. В дадената в понеделник пресконференция той направи хапливи коментари по адрес на "лицето Бойко Методиев Борисов“ във връзка със заплахите срещу него и намекна, че има последната дума дали да продължи със скандалното разследване за пране на пари, включващо Борисов и луксозната къща в Барселона.

 

В един идеален свят извънредните сблъсъци биха предизвикали цялостно преразглеждане на българската съдебна система и евентуално дори конституционни промени. Но действителната точка на пречупване все още не се вижда. Възможно е политическият натиск най-накрая да спечели мнозинството, необходимо във Висшия съдебен съвет, за да се осигури отстраняването на Гешев, но далеч не е очевидно кой ще управлява шоуто политически. Нещо повече - самият Гешев намекна, че разполага с компромати, свързани с членовете на ВСС, приключват анализа си от брюкселското издание.

 

превод и редакция: ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6711 |13.02.2023 Politico: Разгромиха елитна руска морска бригада край Угледар . 1| 3009 |08.12.2022 Politico: Картите за Шенген са на масата . 3| 3230 |27.10.2022 Politico: САЩ ускоряват разполагането на атомни бомби B61-12 в Европа . 2| 3110 |07.10.2022 Politico: ЕС се роди от въглищата. Ще умре ли заради газа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads