Реклама / Ads
6| 2709 |12.06.2023 НОВИНИ

Какво ще каже Гешев този път пред комисията LIBE?

.
Разследването по БарселонаГейт буксува, защото испанските власти не са отговорили на запитване на българската прокуратура. Това беше последното оправдание на главния прокурор Иван Гешев за развитието около скандала с къщата в каталунската столица, въвлякъл името на Бойко Борисов схема за пране на пари. От тогава до днес обаче изтече много вода, а Гешев сам обеща довечера да каже “интересни неща”.
 

В края на януари 2022 г. Гешев отиде в Европейския парламент, за да отговори на въпросите на комисията LIBE (Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи), които касаеха БарселонаГейт и скандала с кюлчетата и пачките в Борисовата спалня. Тогава родната прокуратура си изми ръцете с липсата на отговори от испанските власти по казуса, но около две седмици по-късно (през февруари миналата година) каталунските власти изпратиха доклад в обем на 26 страници, който представя констатации за предполагаемо международно пране на пари в размер на 5 милиона евро. 

 

От тогава до около преди месец не бе ясно какво точно се случва с тези развития по БарселонаГейт. И така до миналия месец. 

 

Предполагаемият атентат срещу главния прокурор - взрива пред кортежа му, предизвика куп сътресения в съдебната система. Заместникът на Гешев - Борислав (Боби) Сарафов, поиска оставката му, заговори за държане на дела на трупчета - по-специфично: че разследването по БарселонаГейт се протака умишлено, а някой е поискал и то да бъде прекратено. Самият главен прокурор пък нанесе ответен удар и настоя Сарафов да си тръгне от поста като междувременно нарече политиците “боклук”. Паралелно с това посочената за кандидат-премиер от ГЕРБ Мария Габриел заяви в рамките на преговорите за кабинет с мандат на Борисовата партия, че ще поиска оставката на Гешев, а прокуратурата изведнъж се задейства по разследването за къщата в Барселона и внесе искането за отнемането на депутатския имунитет на Бойко Борисов.

 

Но да се върнем към миналата година. 

 

Новината за предадените 26 страници от испанските власти предизвикаха сътресения у нас. Самият Бойко Борисов ги нарече “претопляне на стара манджа от публикации в медиите”. Хора от ГЕРБ поставиха под съмнение автентичността им и припомниха, че испанската прокуратура е отказала да образува производство. Това не отговаряше на истината - испанските власти на практика прехвърлиха случая по компетентност на родното обвинение, за да се избегне дублирането на разследването по случая. 

 

Стои въпросът защо една година родните власти превеждат 26 страници документи и защо едва сега обвинението е решило да действа по БарселонаГейт. Вероятно главният прокурор би могъл да обясни пред комисията LIBE тази вечер. Едва ли обаче ще признае, че обвинител №1 е бил “инструментализиран” - модерна през последните дни дума, която на практика означава, че Гешев е бил използван като бухалка срещу неудобните и куче-пазач за своите покровители. Това би било признание за всички обвинения, които висят срещу него от порочното избиране на поста му, протестите през 2020 г., та чак досега.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 27262 |12.06.2023 Ти знаеш ли кой съм аз, бе! - гневи се Гешев, а хората се смеят. Къде са му доказателствата? . 6| 2703 |12.06.2023 Бившият зам.-министър Н. Янков: Забаламосват ни с приказки за 3% дефицит! За какво ще се харчат парите . 10| 3661 |12.06.2023 Атанаска Дишева и министър Славов: Гешев се опитва да осуети процедурата за отстраняването му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads