Реклама / Ads
10| 8112 |31.05.2023 НОВИНИ

Бойко Станкушев: Прокуратурата ще разпита ключов свидетел - Ивайла Бакалова. Тя знае всичко за БарселонаГейт

.
Винаги е имало данни за престъпление. Дали в един момент е паднала протекцията, оказана от главния прокурор Иван Гешев? Това щеше да е много ценна разменна монета. Това е казус, който се развива на чужда територия, където вече няма как без чуждите служби да се работи. Може би са извадили още нещо. Убеден съм, че ще се разпита ключов свидетел - Ивайла Бакалова. Тя знае всичко за БарселонаГейт. Познава се прекрасно с Борислава Йовчева. Какво може да каже тя? Истината.
 

Това заяви пред Нова телевизия Бойко Станкушев от Антикорупционния фонд. 


Повод за коментара му е новината, че прокуратурата ще поиска имунитета на Бойко Борисов като депутат, както и последните развития по разследването за къщата в Барселона, замесила името на лидера на ГЕРБ в схема с пране на пари. 


 Години наред не бе ясно какво точно се случва и работи ли прокуратурата по разследването, но след предполагаемия атентат срещу главния прокурор Иван Гешев и разгоралята се война между него и Борислав Сарафов се заговори, че обвинител №1 умишлено държи на трупчета делото по БарселонаГейт. Сарафов освен това заяви, че с него се е свързал човек, който му е казал, че разследването трябва да бъде прекратено. 


Междувременно от прокуратурата отрекоха тези обвинения. За да подкрепят казаното публикуваха и прессъобщение, в която обясниха, че по казуса се работи активно и се превеждат чуждестранни документи. Малко след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе привикан на разпит.


Днес разпитан ще бъде Валентин Златев, бившият шеф на "Лукойл". Той ще трябва да отговаря дали от него са били осигурени парите за луксозния имот в Испания.


"За БарселонаГейт се говори отдавна, но не е имало развитие. Очевидно нещо е станало. Прокуратурата вече не е толкова капсулирана и монолитна, а нещо друго - допускам, че вътре има прокурори, които са се еманципирали от различни влияния. Едни се еманципират от Иван Гешев, както видяхме Сарафов", допълни Станкушев.

 

Станкушев коментира и разследването на Антикорупционния фонд “Осемте джуджета”. Днес се очаква интервю на АКФ с бившата съпруга на следователя Петьо Петров - Еврото Любена. Вчера бе проведена специализирана акция в ресторант, който е свързан с Петьо Еврото. Малко по-късно той бе обявен и за издирване.

 

“Любена не потвърждава всичко. Това е сериозно продължение на разследването. Нищо обаче не отрича. Добавена стойност ще има, ако може да се еманципирла напълно от онези, от които е била зависима. Тя е доста заможен човек, има какво да губи. Има и дете”, разказа още Станкушев. 

 

Директорът на АКФ коментира, че аналогична мрежа като тази на Пепи Еврото има и Марто Нотариуса. Тя била конкурентна на тази на бившия следовател. Подобни схеми, по думите на Станкушев, работят с посредници. Според него част от тези престъпни мрежи са били поне двама вътрешни министри от близкото минало. Той спомена името и на бившия депутат Яне Янев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6813 |30.05.2023 Явор Божанков: Ако някой не иска България да има правителство, това е президентът. Инструментът е прокуратурата . 5| 3762 |29.05.2023 Викнаха партньора за карти на Борисов в прокуратурата заради БарселонаГейт . 10| 2993 |29.05.2023 "Възраждане" и ВМРО се активираха. Прокуратурата ще проверява ПП за "престъпление против републиката" . 7| 3205 |26.05.2023 Андрей Янкулов: Убийството на Къро може да има връзка с войната в Прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads