Реклама / Ads
1| 2959 |22.10.2021 НОВИНИ

Politico: В кутията с инструменти на евролидерите: Много гаечни ключове, няколко бързи поправки

.
Източник: Politico
В четвъртък лидерите на Европейския съюз прекараха часове в обсъждане на така наречения набор от инструменти за справяне със скока на цените на енергията, но в крайна сметка изглеждаше, че едва ли Брюксел може да направи нещо незабавно, за да спести на гражданите удари от високите сметки за ток и газ тази зима.
 

Това пише Politico в статия, посветена на срещата на евролидерите в Брюксел.

 

Докато те помолиха Европейската комисия да „обмисли бързи средносрочни и дългосрочни мерки“ като разработването на стратегически резерв от природен газ, държавните и правителствени ръководители неохотно признаха, че поне в краткосрочен план скокът на цените най-вече е въпрос, с който националните правителства трябва да се справят сами - главно чрез намаляване на данъци и такси и чрез предлагане на субсидии на граждани, нуждаещи се от помощ.

 

Но докато обмисляха бъдеще без германския канцлер Ангела Меркел, която присъстваше на нейната 107-ма и вероятно последна среща на върха на Европейския съвет, по-голямото предизвикателство за лидерите изглеждаше отсъствието на магически инструментариум или друг реален или въображаем инструмент за справяне с други проблеми, включително ужасно ниските нива на ваксинация срещу COVID-19 в България и Румъния и острия спор с Полша относно принципите на върховенството на закона.

 

Енергийният разговор доминираше в откриващата сесия на срещата на върха - и след това се преля в вечерята им с филе от лаврак - докато лидерите на ЕС се бореха с неизбежната политическа опасност от нарастващите разходи за комунални услуги.

 

Борбата за мерки за защита показва затруднение за Европейската комисия, която се стреми да предложи общи решения, но е в постоянен риск да бъде обвинена за всичко, което може да се обърка.

 

Белгийският премиер Александър Де Кроо сякаш изрази съчувствие, казвайки на лидерите, че е „интересно как все повече и повече, когато имаме проблеми в националните области, всички искат Европа да се намеси“, разкри дипломат.

 

Имаше и признаци, че някои лидери са готови да използват кризата с цените на енергията за политическо предимство. Унгарският министър-председател Виктор Орбан, например, в разговор с журналисти преди срещата на върха, призова инициативата на Комисията „Адаптиране към цел 55“ – законодателният пакет, насочен към намаляване на въглеродните емисии в ЕС с 55% спрямо нивата от 1990 г. до 2030 г. – да бъде „оттеглена и напълно преосмислено.” И все пак в залата по-късно с колегите си лидери от ЕС Орбан беше по-мек и просто призова за „оценка на въздействието“, според дипломат.

 

В крайна сметка лидерите постигнаха консенсус относно писмените заключения, които отразяваха както тяхното истинско чувство за неотложност, но и тежките граници на способността на Брюксел да предоставя краткосрочно облекчение, като се има предвид как националните енергийни пазари и условията са силно индивидуализирани.

 

В допълнение към обещанието за „бързо разглеждане“ на средносрочни и дългосрочни мерки – класически пример за стратегическо противоречие – те призоваха за проучване на пазарите на газ и електроенергия в ЕС, както и на неговата система за търговия с емисии (ETS), където компаниите купуват и продават разрешения за компенсиране на изхвърлянето на парникови газове. Евролидерите също така поискаха Комисията да проучи редица други мерки, „като вземе предвид разнообразието и спецификата на ситуациите на държавите-членки“.

 

Държави като Испания, Гърция, Полша и Унгария, чиито потребители се борят с рекордно високите сметки за електроенергия, бяха принудени да представят конкретни действия, очертани в документа, но мнозинството от членовете на ЕС отхвърлиха този вариант и изразиха нежелание да приемат радикални мерки, за да се справим с кризата, която според някои прогнози ще приключи през пролетта.

 

Все пак формулировката позволява на испанския премиер Педро Санчес, който поиска ревизия на пазара на електроенергия в блока, и премиера на Полша Матеуш Моравецки, който искаше да постави ограничения върху ETS, да кажат на народите си, че са накарали Съвета да се подчини на техните искания.

 

В залата на срещата на върха дебатът между лидерите обхвана много от политическите и технически сложности зад растящите цени на енергията.

 

Чешкият премиер Андрей Бабиш помоли колегите си да се разсеят от идеята, че някога могат да сложат край на зависимостта си от Русия като основен доставчик на природен газ. „Забравете да станете независими от Русия, това никога няма да се случи“, казал Бабиш, според дипломат, запознат с разговора.

 

Според Бабиш някои страни от ЕС са допуснали грешка, като критикуват германския газопровод „Северен поток-2“ с Русия. Той заяви, че Унгария е в относително по-добра позиция от много други страни, благодарение на 15-годишния договор с Русия.

 

Бабиш призова лидерите по подобен начин да преследват дългосрочни договори с Русия – стъпка, срещу която категорично се възпротиви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, заявявайки, че подобни договори потенциално биха възпрепятствали усилията на ЕС за борба с изменението на климата и прехода към възобновяеми енергийни източници. Други лидери, включително Моравецки, също се оплакаха от предполагаемата руска манипулация на газовите пазари.

 

Лидерите се сблъскаха и относно това дали ядрената енергия трябва да получи етикета на Комисията за „зелен“ енергиен източник. Противопоставянето на подобен ход, особено от страна на премиера на Люксембург Ксавие Бетел и австрийския канцлер Александър Шаленберг, попречи на всеки, подкрепящ ядрената енергия, да стигне до заключенията на Съвета.

 

Меркел, в коментари, ясно насочени към лидерите на Полша, Унгария и други страни от изток на Германия, призова колегите си да отделят дискусията за високите цени на енергията от дебата за пакета „Адаптиране към цел 55“, който според нея до голяма степен не е свързан с непосредствените кризи. Според дипломата в залата, Меркел споменава и разговор, който е провела с китайския премиер Ли Къцян, който призова ЕС да не оказва натиск върху Пекин да затвори електроцентрали, работещи с въглища твърде скоро с аргумента, че това ще доведе до по-нататъшно рязко увеличение на цените на газа.

 

Върховенство на закона

 

По отношение на борбата за върховенство на закона председателят на Съвета Шарл Мишел маневрира внимателно, за да предотврати силно разделящата тема да доминира на срещата на върха. Той постави въпроса в дневния ред точно преди вечерята на лидерите – в момент, когато мнозина вече бяха гладни, а някои нямаха търпение да се върнат към далеч по-неотложния политически дебат за енергията.

 

Мишел покани Моравецки да обсъдят противоречивото решение на Конституционния трибунал на страната му, което декларира върховенството на националната конституция над договорите на ЕС - ход, който широко се разглежда в Брюксел като подкопаващ правната основа на ЕС. След това други лидери се присъединиха към дебата и изразиха раздразнение от по-широката ерозия на независимостта на съдебната система в Полша. Холандският премиер Марк Рюте, по-специално, призова Комисията да задейства нов механизъм, който да ограничи средствата от бюджета на ЕС до Полша като наказание за нейните оспорвани съдебни реформи.

 

Дискусията относно върховенството на закона беше изключена от официалните заключения на Съвета, но Мишел издаде свое собствено неформално резюме чрез служител на ЕС, казвайки: „Този ​​дебат разкри независимостта, че членовете на Европейския съвет са убедени, че върховенството на закона и на съдебната власт са абсолютно фундаментални. Правни и институционални инструменти вече са активирани или все още могат да бъдат активирани“.

 

„Риториката и взаимното уважение могат да улеснят или усложнят решенията“, се добавя в резюмето на Мишел. „Политическият диалог трябва да продължи да намира решения“.

 

Високопоставен служител от северна страна от ЕС похвали начина, по който се подхожда към въпроса, заявявайки, че това ще попречи на управляващата в Полша Партия на правото и справедливостта (PiS) да претендира за каквато и да е дискриминация срещу държавата.

 

„Според моята оценка дебатът за Полша е бил изключително важен и от правилния вид“, каза висшият служител. „Трябва да избягваме да даваме някакъв тласък на правителството на PiS да ни обвинява за нарушаването на„ доброто управление“ в ЕС. Трябва много внимателно да се придържаме към собствените си принципи“.

 

„Задача на Комисията е да действа след задълбочен анализ“, добави висшият служител. „Днес щеше да е твърде рано да се правят прибързани заключения“.

 

Всъщност нямаше официални заключения относно върховенството на закона, нямаше дори пресконференция. Вместо това лидерите се събират отново в петък сутринта за дискусии относно миграционната политика и инициативите в областта на цифровата политика.

 

Превод и редакция: Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3500 |21.10.2021 Politico: Полша играе на ”Руска рулетка” с ЕС . 15| 3457 |14.10.2021 Politico: Как енергийната криза в Европа постави Путин в изгодна позиция? . 8| 3817 |14.10.2021 Доц. Киселова: Държавният глава няма инструменти да провери гражданството на своите министри . 7| 4120 |13.10.2021 Politico: Рекордните цени на газа в Европа ще ударят в стомаха на всеки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads