Реклама / Ads
15| 3460 |14.10.2021 НОВИНИ

Politico: Как енергийната криза в Европа постави Путин в изгодна позиция?

.
Европа е изправена пред безпрецедентна енергийна криза. Цените удрят тавана с всеки изминал ден, а бизнесът и домакинствата са на тръни заради дебнещото зад ъгъла поредно поскъпване. Всичко това обаче поставя руският президент Владимир Путин в особено удобна позиция. Главата на Кремъл обеща да даде газ на Европа и да подаде ръка в трудния за стария континент момент.
 

Тъкмо вчера Путин обеща, че Русия е готова да увеличи доставките на природен газ до Европа. Моментът е особено подходящ - държавите на стария континент се борят с всички политически и икономически последствия от увеличаващите се цени на енергийния пазар.

 

Скокът в цените се дължи на неочаквана поредица от събития - силното икономическо възстановяване след пандемията от COVID-19, спад в производството на вятърна енергия, нарастващото търсене на световния пазар на природен газ, по-ниските очаквани доставки на газ от Русия и непрекъснато нарастващите цени на Системата за търговия с емисии на ЕС. Цените на природния газ в ЕС са повече от пет пъти по-високи от преди година, докато цените на електроенергията са повече от два пъти по-високи.

 

Русия е най-големият доставчик на газ за Европейския съюз, а Путин е категоричен, че Москва безупречно изпълнява всички поети ангажименти в договорите си с Европа. 

 

“Ще увеличим доставките толкова, колкото поискат от нас нашите европейски партньори. Няма никакъв отказ. Никакъв”, обясни още Путин по време на Конференцията за енергийната седмица в Русия в Москва.

 

Русия не е нарушавала клаузите в договорите си, но въпреки това нейните енергийни складове в Европа имат по-малко газ от обикновено. Това допринася значително за пазарните сътресения в момента. Коментарът на руския държавник идва в същия ден, в който Европейската комисия излезе с поредица от мерки, целящи успокояване на напрежението в държавите-членки заради рекордните цени на газа и електроенергията.

Въпросният списък на ЕК в по-голямата си част включва вече съществуващи политики, които държавите могат да използват, за да намалят сметките си без да нарушават европейското право. 

 

"Ситуацията в момента е безпрецедентна. Вътрешният енергиен пазар ни служи добре през последните 20 години, но трябва да сме сигурни, че ще продължи да го прави и в бъдеще. Единственият начин за това е газът да се отдели от електричеството и той да не се използва за генериране на енергия", обясни енергийният комисар Кадри Симсон.

 

Европейската комисия е под увеличаващ се натиск от страна на националните правителства на страните в блока. Исканията са Брюксел да проучи възможностите за съвместни покупки на газ като използва пазарната сила на ЕС за постигането на по-изгодни споразумения. 

 

Руският президент Владимир Путин даде елементарен отговор за причините за европейските проблеми - решението на блока да сключва краткосрочни договори за доставка на газ. Този ход бе част от продължителните усилия на ЕС да направи газовия си пазар по-ликвиден и да намали влиянието на руските енергийни доставчици. Това обаче направи ЕС по-уязвим що се отнася до промените в цените на международния пазар. 

 

Путин определи дългосрочните договорни обвързаности като “ползотворни както за доставчика, така и за потребителя”. В момента Европейският съюз отчаяно се нуждае от облекчение на цените на енергийния пазар. И Путин намери подходящия момент да сипе сол в раната, зейнала заради обтегнатите енергийни отношения между Брюксел и Москва. 

Той предупреди, че тръбопроводите, които сега пренасят руски газ през Украйна към ЕС, нямат достатъчно голям капацитет да пренасят повече газ и предупреди, че подобен ход е опасен.

 

Киев обаче е категоричен - страната поддържа газопровода спрямо всички изисквания. Украйна обвини Русия, че се опитва да подкопае газовите доставки до ЕС, за да увеличи натиска върху блока и Германия да одобри “Северен поток - 2”. Ще са необходими поне четири месеца, докато газопроводът получи регулаторно одобрение, а Комисията подчерта, че тръбопроводът трябва да отговаря на правилата за конкуренция и газ на блока.

 

Путин отрича Русия да използва газовата криза като геополитическо оръжие. Определи обвиненията като “политически мотивирани слова без аргументи”. 

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3037 |14.10.2021 На фона на енергийна криза: ”Булгаргаз” плаши столичната ”Топлофикация” със спиране на кранчето. Топлото дължи близо 140 милиона . 1| 3348 |14.10.2021 Альоша Даков: Настояваме за реални мерки за подобряване на енергийната ефективност . 1| 3633 |14.10.2021 Нинова: В тежката криза най-напред трябва да защитим българското родно производство . 7| 3344 |14.10.2021 Любомир Каримански, ИТН: Нашите най-важни въпроси са как да се справим с кризата в здравеопазването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads