Реклама / Ads
0| 2814 |19.09.2022 НОВИНИ

Politico: Путин събуди спомена за кървавия хаос от разпада на СССР

.
Източник: FreePik
Когато започна своята ”специална военна операция” в Украйна, руският президент Владимир Путин се надяваше да възстанови славните дни на Съветския съюз от 50-те години на миналия век. Вместо това обаче руският държавник постави основите за разгръщането на хаос в мащаб, невиждан от разпада на СССР през 1991 г.
 

Навсякъде в разкъсаните покрайнини на сферата на влияние на Русия, от Източна Европа до Кавказ и Централна Азия, бившите части на някогашната огромна империя на Москва са в открит бунт или са оставени да се грижат сами за себе си, докато Кремъл се фокусира върху своята все по-катастрофална война.


Заради отместения за Кремъл фокус сред бившите поданици на СССР избухват нови конфликти, отварят се стари рани и се създават нови съюзи. 


Армения и Азербайджан 


Във вторник Азербайджан започна да обстрелва градове и села дълбоко в Армения, което бележи най-сериозната ескалация в Южен Кавказ, откакто двете бивши съветски републики водиха кървава война преди две години заради Нагорни Карабах. 


Конфликтът бе поставен на пауза след посредничеството на Москва през 2020 г. и доведе до разполагането на руски миротворци в спорния регион. 


Докладите обаче сочат, че Кремъл е изтеглил най-добрите си и най-опитни войници, за да ги изпрати в Украйна, а през последните седмици азербайджанските сили са преминали покрай линията на контакт и са превзели редица стратегически точки. Руснаците пък или не искат, или не могат да си ги върнат обратно. 


Армения е член на водения от Русия военен съюз на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) и министър-председателят на страната Никол Пашинян в сряда призова блока да изпрати „военна помощ за възстановяване на териториалната цялост на страната“. Други членове на алианса обаче се оказаха неохотни да се намесят, като Казахстан отхвърли възможността да разполага войски, а Москва се колебаеше дали да бъде въвлечена в нов конфликт.


Провалите на Русия във войната в Украйна означават, че нейните възможности са по-ограничени и създават вакуум във властта в региона. В този момент Русия нито желае, нито е способна да обуздае Азербайджан“, каза арменският политически анализатор Тигран Григорян, след като ОДКС не успя да изпрати помощ, пишат от брюкселското издание "Politico". 


Баку постоянно заменя своите постсъветски връзки с Москва с по-близки отношения с Турция, която му предоставя модерна военна техника и обучава войските му.


Грузия 


Синьо-жълтото украинско знаме е навсякъде в Тбилиси. Флагът виси по правителствени сгради в грузинската столица, а графити по стените на редица постройки отправят по адрес на Владимир Путин нецензурни слова.


Около една пета от територията на Грузия е окупирана от руски войски и техните подставени лица в отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия. След като загуби война срещу Москва през 2008 г., Грузия отдавна е напуснала политическата орбита на Русия, но страната все още е трета в списъка на най-добрите търговски партньори.


Въпреки че правителството шумно протестира срещу нахлуването в Украйна, то не е приложило икономически санкции срещу Русия. Това означава, че няма натиск да се направи повече. Повече от 60 процента от грузинците, анкетирани в седмиците след началото на войната, посочват, че управляващите политици не заемат достатъчно твърда позиция. Реториката става все по-разгорещена. По-рано тази седмица Иракли Кобахидзе, председател на управляващата партия "Грузинска мечта“, заяви, че държавата трябва “да остави хората да кажат дали искат да отворят втори фронт в Грузия срещу Русия“, като атакуват Абхазия и Южна Осетия.

 


Южна Осетия е територия, където тлее потенциален конфликт от години. Грузия отказва да признае независимостта на тази държава, самопровъзгласила се за република, а през месец май се появиха настроения за провеждането на референдум, подобен на този в анексирания от Русия Крим. Идеята е Южна Осетия да стане част от Русия. Властите в сепаратисткия регион обявиха и дата, а по-малко от 20 дни по-късно се отказаха от провеждането на референдума. (бел.ред.)



Казахстан


През януари руски войски кацнаха в Казахстан като част от "мироопазваща“ мисия на ОДКБ, натоварена с потушаването на масови протести, които заплашваха да свалят правителството. Това не означава, че Кремъл е спечелил надежден съюзник. 


Появявайки се на сцената заедно с казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев на икономическия форум в Санкт Петербург през юни, Путин получи неочаквано пренебрежение, след като обяви, че войната в Украйна е необходима за защита на двете подкрепяни от Москва прокси администрации в Донбас - Луганск и Донецк. Токаев посочи, че Казахстан не признава "вазидържавни територии" каквито според тях са ЛНР и ДНР". 


Само седмици по-късно Токаев каза на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че страната му е загрижена „за рисковете за глобалната енергийна сигурност“, създадени от войната, и предложи „да използва своя въглеводороден потенциал за стабилизиране на ситуацията на световните и европейските пазари“.


Москва отмъсти два дни по-късно, като затвори петролния терминал в Новоросийск, възпрепятствайки Казахстан да изнася значителните си петролни и газови запаси през Каспийско море. Античните морски мини от Втората световна война бяха обвинени за неотложна заплаха за съоръжението, но анализаторите подозират, че моментът не е случаен.


Казахстан официално се придържа към западните санкции срещу Русия и отношенията изглежда само се влошават.


По-рано през август бившият руски президент Дмитрий Медведев публикува в социалните медии, че „Казахстан е изкуствена държава“ и твърди, че неговите "диви земи“ първоначално са били колонизирани от руснаци – смразяващо ехо от реториката на Кремъл за Украйна. Постът по-късно беше изтрит и Медведев, който е и заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия и направи поредица от все по-националистически и агресивни коментари за войната и Запада, каза, че е бил хакнат.


Молдова 


Дом на по-малко от 3 милиона души, Молдова не успя да се отърси от влиянието на Москва. Нейният източен регион Приднестровието е отцепническа република, подкрепена от 1500 руски войници.


Но президентът на Молдова Мая Санду иска те да си отидат и твърдо подкрепя Украйна. И Молдова, и Украйна получиха през юни статут на кандидатки за присъединяване към ЕС и Брюксел помага на страната да се отърве от зависимостта си от руската енергия.


Таджикистан и Киргизстан


В сряда гранични служители от двете страни си размениха огън при сблъсъци, при които според съобщенията загинаха двама души. Докладите за артилерия, бронетехника и други тежки оръжия доведоха до евакуация на села от двете страни. 


Дългата и криволичеща граница, която споделят, е лошо демаркирана и двете държави си разменят взаимни обвинения за престрелката. В дните на СССР границата беше несъществена, но през последните години Таджикистан и Киргизстан многократно се доближаваха до ръба на войната.


Руското външно министерство „изрази готовност да съдейства на страните за постигане на дългосрочно, взаимно приемливо решение на граничните въпроси“ и предложи да сподели своя „богат опит в демаркацията на границите“.


Военната мощ на Русия в региона обаче ерозира. Русия изтегли 1500 войници от базите си в Таджикистан. Има също съобщения, че руските войници, разположени в Киргизстан, са били ротирани.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 13624 |19.09.2022 „Мозъкът на Путин“ със стряскащ манифест за Третата световна война между Колективния Запад и Русия . 20| 22279 |19.09.2022 Таен доклад: Путин разпоредил жестока атака срещу България . 0| 2948 |17.09.2022 Байдън предупредил Путин да не пипа ядреното копче . 1| 16187 |16.09.2022 Путин за първи път коментира офанзивата на Украйна - той каза: „Е, да видим как ще свърши“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads