Реклама / Ads
31| 7894 |01.06.2024 НОВИНИ

"Politico": Удря Русия там, където я боли - Украйна затяга примката около Крим

.
Украйна прави все по-трудно за Русия да се задържи в незаконно анексирания Крим благодарение на продължаващата кампания, насочена срещу въздушната отбрана, железопътните и водните връзки.
 

Последните удари бяха нанесени в петък, когато съвместна операция на украинските военноморски сили и армия нанесе удар по фериботен пункт и петролен терминал в пристанище Кавказ, разположено от руската страна на Керченския проток, който разделя Крим от Русия, се казва в изявление на Генералния щаб на Украйна.





Часове по-рано украинците удариха кримската страна на Керченския фериботен преход - повредиха два железопътни ферибота, Avanguard и Conro Trader, които са от решаващо значение за способността на Русия да снабдява Крим.

 

Мостът през Керченския проток е значително повреден след поредица от украински нападения през 2022 и 2023 г., поради което не може да поема тежък влаков трафик. Това означава, че Русия не може да го използва за военна логистика, като например за транспортиране на тежки бронирани машини, заяви пред POLITICO говорителят на украинските военноморски сили Дмитро Плетенчук.

 

Това принуждава Русия да разчита на пътни и железопътни връзки през окупираната Украйна - което поставя влаковете и камионите в по-лесен обсег на украинските атаки.

 

„Като се има предвид фактът, че железопътната линия, която руснаците изграждат през окупираните територии на Украйна, все още не е завършена, този граждански ферибот беше основният логистичен маршрут на тяхната армия“, каза Плетенчук. „Морската им логистика също отдавна не съществува, след като Украйна унищожи четири и повреди пет от десантните им кораби“, добави той.

 

Нападението е последният етап от сложната операция на Украйна, целяща да направи руската власт над Крим неудържима. Освен че се насочват към логистиката, украинците използват морски безпилотни самолети и крайбрежни ракети, за да унищожат или повредят най-малко 27 руски военни кораба и една подводница. Киев също така атакува руски летища и военноморски бази, принуждавайки Москва да премести флота си на изток по черноморското крайбрежие до руското пристанище Новоросийск.





Противовъздушната отбрана на полуострова също е деградирала от постоянните атаки.

 

„Докато руските окупатори се намират в украинския Крим, там периодично ще избухва нещо“, казва Плетенчук.

 

В ранните часове на петък украинците използваха безпилотни самолети собствено производство и ракети „Нептун“ с голям обсег, за да ударят руския Краснодар. При нападението от кримската страна на пролива са използвани произведени в САЩ ракети ATACMS, съобщи украинският генерален щаб.

 

Това съответства на правилата на Вашингтон Украйна да ограничи използването на оръжия, доставяни от САЩ, на руска територия до региона северно от град Харков.

 

Киев заяви, че при атаките са били поразени ключови цели. „Модерната и ефективна руска противовъздушна отбрана отново се оказа безсилна срещу нашите ракети и безпилотни системи и не можа да защити важни обекти, използвани за логистика и снабдяване на руската армия“, заявиха украинските военни.

 

Руското министерство на отбраната съобщи, че е свалило пет противокорабни ракети „Нептун“ и 29 безпилотни летателни апарата над Краснодарския край, като заяви, че е успяло да предотврати „украинска терористична атака“.

 

Киев отхвърли тази категоризация.

 

„Украйна не удря цивилни цели, а само обекти, които Русия използва за военни цели“, заяви Плетенчук. „Руснаците никога не показват щетите, тъй като знаят, че удряме само военни цели“.

 

Вениамин Кондратиев, регионален губернатор на руския Краснодар, заяви, че всички украински дронове са били потушени и не се съобщава за жертви никъде, освен в петролната рафинерия.

 

„Ситуацията в района на Темрюк е по-сериозна. Там са повредени и горят три цистерни с нефтопродукти. На пожара е присвоена категория с висока степен на сложност. За съжаление има пострадали сред служителите на петролната база и те получават медицинска помощ. Останалите служители са евакуирани", се казва в изявлението на Кондратиев.





Плетенчук заяви, че в четвъртък Русия е затворила както фериботната линия, така и Керченския мост, принуждавайки цивилни и военни да използват пътя през южните окупирани територии на Украйна, за да стигнат до Русия.

 

„Това трябва да подскаже на окупаторите, които незаконно се преместиха в нашия Крим през последните 10 години, че възможностите им да напуснат този полуостров са все по-малко. Те могат да напуснат украинския Крим сега, защото по-късно това ще бъде невъзможно", каза Плетенук.

 

Вероника Мелкозеров, Politico. Преводът е на редакцията на ФрогНюз. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2755 |01.06.2024 Израелската пътна карта за мир включва унищожаване на Хамас . 0| 2865 |01.06.2024 Вече имаме линейка за спешна помощ специално за деца . 1| 2621 |01.06.2024 Почти 90% повече са престъпленията в условията на домашно насилие . 6| 4650 |01.06.2024 От днес 2/3 от родната къща на Димитър Талев в Прилеп е българска, фондация на Манол Пейков я купи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads