Реклама / Ads
7| 3052 |29.03.2024 НОВИНИ

"Политико": Евродепутати са получавали пари от Русия, за да повлияят на предстоящите евроизбори

.
Източник: БГНЕС
Pусия е плащала на евродепутати на високи позиции, за да повлияят на предстоящите европейски избори през юни, предаде "Политико".
 

Скандалът се разрази преди два дни и бързо получи името "Катаргейт".

 

Преди два дни чешките власти санкционираха уебсайта "Гласът на Европа", който обяви за част от проруска операция за влияние. 





Ден по-късно белгийският министър-председател Александър де Кро посочи пред Федералния парламент в Брюксел, че Русия е влязла в контакт с евродепутати и им е платила, за да разпространяват кремълската пропаганда. Той обаче не спомена конкретни имена. 

 

Към момента известно е единствено, че разкритията са извършени съвместно от Белгия и Чехия. Прага наложи санкции и на украинския олигарх Виктор Медведчук, приближен на руския държавен глава Владимир Путин, както и на лице на име Артьом Павлович Марчевски – предполагаем участник в операцията на Москва. 

 

Медведчук ръководи от Русия операция на влияние на територията на Чехия, предадоха властите в Прага. 





Същевременно разследване провеждат и полските служби за сигурност. Те конфискували 48 500 евро и 36 000 долара. 

 

Страницата на "Гласът на Европа" публикува редица разговори с евродепутати, предимно от крайната десница, от евроскептични партии, борещи се срещу Зеления пакт и предричащи скорошно разпадане на ЕС, както и отправящи критики срещу Украйна. Няма обаче намек, че тези хора са получавали пари.





"Русиягейт" е третият скандал, разтърсил Европарламента за малко повече от година. В края на 2022 г. стана ясно, че евродепутати са били подкупвани от Катар, за да лобират в полза на емирството за световното първенство по футбол. Преди два месеца пък латвийската евродепутатка Татяна Жданока бе уличена като руски агент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3123 |29.03.2024 Асен Василев: Липсата на нощна тарифа от лятото няма да се отрази на цената на тока драстично . 0| 2518 |29.03.2024 Симпозиумът “Пролетни хирургични дни“ събира в Русе стотици лекари от България и още четири държави . 7| 2676 |29.03.2024 Министър Йоловски настоява удостоверяването на машините за вота да е публично . 0| 2570 |29.03.2024 Нетаняху даде зелена светлина за нов кръг преговори за примирие в Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads