Реклама / Ads
4| 3067 |29.05.2024 НОВИНИ

"Политико": Крайнодесните евродепутати ще бъдат повече от членовете на ЕНП в следващия парламент

.
Според социологическите проучвания депутатите от крайнодесните партии ще бъдат повече от тези от дясноцентристката Европейска народна партия на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след изборите следващата седмица.
 

Това не означава, че ЕНП ще бъде изпреварена на второ място, тъй като фрагментираните партии в крайната десница почти сигурно няма да могат да се обединят. Това обаче отразява изместването на Европа надясно и ще внесе нов политически колорит в следващия Парламент.

Според прогнозата на „Poll of Polls“ за бъдещия законодателен орган ЕНП ще спечели 170 места, ако изборите се проведат сега.

 

Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) и „Идентичност и демокрация“ (ИД) - двете основни десни формации - са на път да получат общо 144 места.

 

Има и други партии, като „Алтернатива за Германия“, която се очаква да спечели 16 места, и „Фидес“ на унгарския министър-председател Виктор Орбан, която се очаква да получи 10 места. Френската „Реконкиста“ получава пет места, полската „Конфедерация“ - шест, а прокремълската партия „Възраждане“ в България - три.

 

По този начин броят на крайнодесните членове на ЕП достига 184.

 

Как ще се обединят тези крайно десни евродепутати след изборите, все още не е ясно.

 

Френската Марин льо Пен (Национален сбор) ухажва италианския премиер Джорджия Мелони, за да сформира крайнодясна супергрупа в Парламента и да се превърне в едно от водещите политически семейства в Европа. Прогнозите са, че Националното рали ще стане най-голямата национална партия в групата на ИД, докато „Братята на Мелони от Италия“ са на път да се превърнат в най-голямата национална партия в ЕКР.

 

Мелони заяви, че е отворена за сътрудничество с всички десни партии, но е получила и предложение да се обедини с ЕНП на фон дер Лайен. Само миналата седмица Алтернатива за Германия беше изхвърлена от ИД с големи фанфари.

 

Проукраинските членове на ЕКР се възпротивиха на идеята „Фидес“ на Орбан да се присъедини към тяхната група. Други, като белгийския Нов фламандски алианс, вече поставиха под въпрос членството на унгарската партия в ЕКР.

 

Групите на ИД и ЕКР дори сега са далеч от монолитен блок, като членовете им често гласуват против мнозинството - което подчертава, че от групите, чиито партии-членки се определят от националните интереси и суверенитет, не може да се очаква да гласуват заедно по всеки въпрос.

Вместо това председателят на Националното обединение Йордан Бардела заяви, че се надява да постигне „блокиращо малцинство“ по конкретни досиета.

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2525 |29.05.2024 България ще изпрати до 10 военни в Противоминната група в Черно море с Румъния и Турция . 5| 2910 |29.05.2024 Трудно ни е да пестим, но затова пък взимаме все повече кредити . 1| 2724 |29.05.2024 Журналистът Георги Милков за Израел и Палестина: Не вярвам в оптимистичните теории за войната . 22| 4788 |29.05.2024 "Дойче Веле": Западни войски в Украйна: Задава ли се обрат във войната?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads