Реклама / Ads
1| 2312 |23.05.2024 НОВИНИ

Политико: Вандали, осквернили мемориала на Холокоста в Париж, са проследени до България

.
Източник: Le Monde
Трима души, заподозрени за вандалски акт срещу мемориала на Холокоста в Париж, са проследени до България, съобщиха от прокуратурата в Париж. Някои медии подозират руско участие.
 

През нощта на 13 май около 35 графити с изображения на червени ръце бяха изрисувани върху мемориала в Париж, което предизвика широко осъждане на фона на рязкото увеличаване на престъпленията от омраза във Франция след началото на войната в Газа през октомври миналата година.

 

В писмен отговор до „Политико“ прокуратурата съобщи, че трима заподозрени са били забелязани от камерите за наблюдение да се придвижват от мемориала до хотел в източната част на Париж, след което са се отправили с автобус към Белгия. „Разследването също така установи, че резервациите са били направени от България“, добавиха от прокуратурата.

 

В репортажите на сатиричния седмичник Le Canard Enchaîné и общественото радио FranceInfo се казва, че следователите следят за възможна „руска операция за дестабилизация“ и са установили, че лицата, отговорни за графитите, са от България.

 

През ноември молдовска двойка беше арестувана по подозрение, че е нарисувала около 250 сини звезди на Давид в Париж, което породи опасения за антисемитизъм. Медиите AFP и Le Monde съобщиха през февруари, че операцията е била „поръчана от руските служби за сигурност“.

 

Събитията засилиха опасенията за руска намеса във френската политика и общество. Две седмици преди вандалските прояви на 13 май студенти, протестиращи срещу войната на Израел в Газа, боядисаха ръцете си в червено. Някои медии свързаха символа на червената ръка с линчуването в Рамала през 2000 г. на двама резервисти от Израелските отбранителни сили, но протестиращите отрекоха всякаква връзка.

 

Превод и редакция ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2632 |23.05.2024 Унищожаването на Харков продължава - разрушиха печатница, двама души загинаха . 1| 2483 |23.05.2024 Борис Бонев за наводненията: Не се осъществи идеята ми да дойда на ''Московска'' с кану . 0| 2440 |23.05.2024 Какво да правим при гръмотевична буря и от какво да се пазим? . 1| 2570 |23.05.2024 Над 700 души ще бъдат командировани за организация на изборите в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads