Реклама / Ads
0| 5894 |28.02.2007 НОВИНИ

Политизиран и скучен дебат за проблемите в здравеопазването

.
Управляващи и опозиция 7 часа си разменяха политически нападки и се обвиняваха взаимно заради плачевното състояние на здравната система у нас
 
Скучен и политизиран дебат проведоха в сряда депутатите в парламента по внесения от дясната опозиция вот на недоверие към кабинета заради кризата в здравеопазването. В полупразната зала, в която седяха предимно народни представители лекари по професия, присъстваше премиерът Сергей Станишав, здравният министър Радослав Гайдарски и част от членовете на правителството. Представителите на изпълнителната власт видимо се отгчаваха, тъй като от трибуната почти не се чу нещо, което да не е изприказвано вече многократно в медиите.
Дискусията бе открита от Димитър Камбуров (ДСБ), който изложи мотивите на вносителите за дълбоката криза в здравеопазването и напомни, че 92% от гражданите са недоволни от медицинските услуги. Според него средствата за здравеопазване в сравнение с 2001 г. са два пъти повече, но не се харчат ефективно и възпроизвеждат корупция. Лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че здравната реформа е в изходната си точка отпреди 4 години. Според него цялата здравна система е потопена в сив сектор от нерегламентирани плащания, които представляват 50% от отпуснатите от бюджета средства за здравеопазване. Костов изтъкна, че по време на неговото управление са били създадени Българският лекарски съюз, здравната каса, както и план за реализиране на здравната реформа. Но сега проблемите в сектора били толкова тежки, че „който има пари, живее, който няма пари, умира”.
От управляващото мнозинство контрираха, че неразбориите в здравеопазването са наследство именно от Костовия кабинет и сега се налага да бъдат преодолени стъпка по стъпка. „Вие откъснахте спешната помощ от българското здравеопазване и превърнахте поликлиниките в ДКЦ”, обърна се министър Гайдарски към лидера на ДСБ. Според него Костов е „орисал” НЗОК да е сама, защото така нейното владеене е много по-лесно. И понеже в момента не може да владее здравната каса, мъката му била голяма, а резултатът – вот на недоверие, който министърът определи като атака на опозицията и БЛС. Гайдарски се позова на данни от Световната банка, които показват, че 89% от лекуваните в болници са доволни от медицинските сестри, 80% от акушерките и 88% от лекарите. Министърът посочи още, че за първи път с помощта на сегашното правителство болниците не натрупват нови задължения, като до сега са покрити 95% от просрочените такива. Той съобщи, че е разработена нова здравна стратегия, но тя е била забавена, за да се постигне консенсус по спорните въпроси между партньорите в тройната коалиция. В кулоарите на парламента Гайдарски уточни, че в близките дни ще бъде решено дали да има увеличение на здравната вноска. Той допълни, че се обсъжда дали то да е 2% или 4%. Министърът не скри, че Коалиция за България, НДСВ и ДПС са разговаряли по проблема с доплащането на здравните услуги. „Доплащането е механизъм, който ругулира посещенията и прегледите при лекарите и съществува по целия свят”, подчерта Гайдарски.
„ДПС ще отхвърли вота на недоверие, защото зад искането стои популизъм”, заяви зам.-председателят на движението Лютви Местан. Според него по-страшното било, че опозицията не предлага алтернативи за излизане от кризата в здравеопазването и няма сили да поеме управлението на страната при евентуално падане на правителството. Местан призна, че има различия между БСП, НДСВ и ДПС за здравеопазването, но те не са непреодолими.
Председателят на ПГ на КБ Михаил Миков нарече внесения вот на недоверие „политическо упражнение”. А един от заместниците му Георги Анастасов заяви, че разрушителната реформа в здравеопазването по време на правителството на Иван Костов е докарала хората до там, че да нямат възможност да се лекуват.
Депутатът от НДСВ Атанас Щерев се съгласи с част от изказванията на Костов, че стихийните доплащания могат да разрушат цялата система на здравеопазването и социалния модел у нас. Той обаче напомни, че именно опозиционната ДСБ с деструктивните си действия е пречела за приемането на закони за здравната реформа в миналия парламент. Колегата му Лъчезар Иванов, който е член на ГЕРБ, пък обяви, че ще подкрепи вота на недоверие към правителството за проблемите в здравеопазването. „Моята позиция е различна от тази на колегите ми в парламентарната група”, каза Иванов и допълни, че е готов да си носи отговорността за различното гласуване. „Не мога да предам моя дълг като лекар и ангажиментите ми, поети към сдружение ГЕРБ”, обясни той.
Зам.-шефът на „Атака” Павел Шопов пък заяви, че от вота на недоверие, внесен от български партии, най-много се страхувало ДПС, защото за последен път участвало в управлението.
„Ясно е, че проблемите в здравеопазването ще се решат не с вот, а със създаване на възможност за нормално финансиране на здравеопазването”, призна председателят на парламентарната здравна комисия Борислав Китов от БНС. Той допълни, че и днес България остава на едно от последните места в Европа с 4,3% от БВП, които се отделят за здравеопазване.
Според независимия депутат Димитър Абаджиев („Европейски демократичен път”), макар и увеличени, средствата за здравната система не отивали за по-добро здравеопазване и по-високи заплати на медицинските работници, а се харчели за „погасяване на натрупани поради несъобразност дългаве и за заплати на ненужно голям брой чиновници”.
След края на 7-часовата дискусия, която така и не можа да стане задълбочена и по същество, премиерът Сергей Станишев обобщи: „Дебатът днес би трябвало да отговори на въпроса – има ли криза в българското здравеопазване? Криза няма, има проблеми, огромна част от които – наследени. Хаос също няма.” Той бе категоричен, че „шоковата реформа”, проведена при управлението на ОДС, е струвала много на всички, а „системата е превърнала лекарите в юридически лица и търговци”, които не се грижели за пациентите. Станишев се обърна към опозицията и каза, че днес е чул само една възхвала на минала реформа от страна на ДСБ и ОДС, но не и алтернатива, която да предложат, защото нямат такава. По отношение на доплащането в болничната помощ, премиерът заяви:”Системата на доплащане може да даде много ясни критерии и контрол, а не да узакони корупцията, която съществува.” Според него 4,3% от БВП са малко за здравеопазването, но въпросът трябва да се реши политически – дали да се отреже бюджетът на някоя друга сфера в икономиката или да се увеличи разходният таван в държавния бюджет. Накрая Станишев защити здравния си министър от нападките на Костов по повод на клиниката му във Видин. „Проф. Гайдарски е един от най-достойните български граждани и един от най-блестящите хирурзи, а г-н Костов се опитва да го обвини, че си пълни джобовете с парите на българските данъкоплатци. Няма да приема такива лъжи и клевети по адрес на професора”, категоричен бе премиерът.
Гласуването в НС на вота на недоверие на правителството, внесен от опозицията, ще се проведе в петък в 9 ч сутринта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 0 |19.03.2024 ГЕРБ връщат мандата на Радев. Ще има ли правителство? /на живо/ . 0| 90 |19.03.2024 Пускат окончателно на свобода Червения пират . 1| 281 |19.03.2024 Поредно пренареждане на жълтите павета в центъра на София. Шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите . 0| 334 |19.03.2024 Два месеца след убийството на Пейо Пеев: Велико Минков все още призовава за ДНК тест, за да се грижи за детето на Габриела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads