Реклама / Ads
7| 4192 |19.02.2021 НОВИНИ

Политолог: Мафиотизирането на държавата достига все по-малко търпими предели

.
Има алтернатива на сегашното управление. Предстоящите парламентарни избори са едни от най-важните от началото на Прехода. Мафиотизирането на държавата достигна предели, които стават по-малко търпими за мнозинството българи.
 

Това заяви в ефира на Българското национално радио политологът проф. Георги Карасимеонов.


По думите му от по-сериозните играчи в момента е формацията на Слави Трифонов “Има такъв народ”. Социологическо проучване на “Галъп Интернешънъл” също постави партията в Народното събрание. 


“Имаме два феномена - протестите от миналата година, подкрепени от над 60% от гражданите, и за първи път имаме резолюция по тема корупция от Европейския парламент. Мафиотизирането на държавата достигна предели, които стават по-малко търпими за мнозинството българи... Партиите, ако не отговорят на българските граждани, може да предизвикат нова вълна от протести“, смята Карасимеонов.


“През тези 10 години на управление ГЕРБ създаде голяма мрежа, свързана с държавния апарат. Има значима социална група хора, които са заинтересовани от това ГЕРБ да останат на власт, от това зависи благоденствието на клиентелата на ГЕРБ. Но има и хора, които не виждат алтернатива на ГЕРБ... Очаквах, че по време на протестите ще се формира ново политическо движение с нови лица - млади, интелигентни хора, идващи от чужбина. Такъв процес обаче не е лесен, а от друга страна силите, които претендират да представляват протестите, не дадоха шанс на тези хора. Това разочарова много хора, включително и мен. Не се получи освежаване на политическия живот“, смята още политологът. 


Той прогнозира, че не повече от 75 депутати от ГЕРБ ще успеят да влязат в следващия състав на Народното събрание. 


“Освен ако ДПС задкулисно не ги подкрепи, за да получат мнозинство. Така че остава другата конфигурация с другите партии, които също не се знае дали ще имат 120 депутати. Третият вариант е нищо да не стане, патова ситуация и да се отиде до нови избори“, смята още Карасимеонов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3174 |19.02.2021 Д-р Хасърджиев: Големият проблем в пандемията е неяснотата около нормализацията на държавата . 9| 2996 |19.02.2021 Първите мъже в държавата си спомнят за Левски . 13| 3265 |19.02.2021 Нинова за проблемите в земеделието: Подкрепа от държавата за родното производство на храни . 22| 3769 |17.02.2021 Политолог: Основният въпрос е ще понесе ли обществото „Борисов 4“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads