Реклама / Ads
4| 3150 |20.09.2021 НОВИНИ

Политолог: Разместванията са нужни, за да се освежи политическата система

.
Това, на което сме свидетели преди и след разпускането на 46-ото Народно събрание, показва връщане към нормалността в политиката. Губи силата си противопоставянето на системни партии (на статуквото) и другите – т.нар. партии на промяната. Новите партии, паразитиращи върху вълната от протестите през миналата година, изчерпват бързо ресурсите си, защото няма платформа, която да ги обединява, сплотява и гарантира дълготрайност.
 

Това коментира пред Радио София политологът Ирена Тодорова, преподавател в НБУ.

 

„Най-потърпевши сме ние, гражданите, защото това, което се случва в няколко поредни цикъла избори е драматично от гледна точка на публичното управление. Институциите започват да буксуват. Вероятно разместванията са нужни, за да се освежи политическата система. Маркират се нови репери. Очертават се предпоставки за преформатиране на политическата система.“

 

Крайно време е след изборите през ноември партиите да дадат ясна заявка за силно и стабилно управление, да се изкара един мандат, за да се излезе от поредицата кризи, подчерта Ирена Тодорова.

 

По думите ѝ демокрацията не е даденост, обществото се възпитава. Но в момента сме в апогей на популизма във всяко едно отношение.

 

Явно трябваше да преминем през това, за да разберат хората, че партия, която само се обявява против управляващите и срещу непочтеността и корупцията, няма дълъг живот. Нужна е политическа култура и критическо мислене съм събитията.

 

Относно новия политически проект „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев – Тодорова смята, че е нужно време за да се разгърне и след това може да се правят прогнози. Социологическите проценти за тази партия сигурно ще претърпят промени, когато станат ясни уставът и политическата платформа. Наименованието и начина на представяне по-скоро правят асоциации с проект не на политици, а на предприемачи, които ако не успеят, ще изчезнат по пистата, което имат отвъд политиката.

 

Проучванията показват затвърждаване на традиционни партии като ГЕРБ, БСП и ДПС, а разместванията се отчитат при по-малките политически субекти „на промяната“. От „Има такъв народ“ се заявиха като антисистемна партия и удържаха на думата си – отказаха да влязат в системата. Иновации като тази едва ли води към успех, допълни още Ирена Тодорова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3565 |20.09.2021 Политолог: Петков и Василев вземат гласове от ИТН, ДБ и ИБГНИ . 12| 5053 |19.09.2021 Политолог: Петков и Василев ще поддържат протеста жив . 22| 3616 |17.09.2021 Политолог: Партиите в следващото НС трябва да се научат да говорят с ГЕРБ-СДС и ДПС . 3| 3740 |16.09.2021 Политолог: Минаваме от партии на промяната към личности на промяната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads