Реклама / Ads
0| 4331 |03.07.2018 НОВИНИ

Политолог: Сегрегацията в училищата е още от времето на социализма

.
Обвиненията срещу директора на благоевградското училище, отказало прием на деца от ромски етнос, са абсолютно неоснователни. Това каза политологът Румян Русинов в интервю за предаването „12+3“.
 

„Най-лесно е в подобни случай да се сипят обвинения в расизъм към директорката, но аз мисля, че те са абсолютно неоснователни. Проблемът е очевидно в правилото за уседналост. При сегашния модел за прием в първи клас водещ критерий е близостта на адреса до съответното училище и там, където имаме големи обособени ромски махали, всъщност в училищата се събират деца само от ромски етнос.

 

В този смисъл смятам, че Регионалното управление на образованието и Общината вместо да са в предпочитаната от тях роля на наблюдатели и проверители и да оставят директорите сами да се оправят, трябва те да се заемат с организацията и равномерното разпределение на децата, защото това е тяхна работа и те са тези, които имат административния капацитет да го направят. Проблемът е в правилото за уседналост, което очевидно генерира образователна сегрегация“, обясни той.

 

Според него проблемът е многопластов: „Той тръгва още от епохата на социализма, когато бяха изградени сегрегирани училища в ромските махали. Това е първичната сегрегация, разбира се, с добрата идея да бъдат доведени децата до училище, но в крайна сметка доведоха до изолация.

 

След това имаме демократичния феномен на нововъзникващата сегрегация след 1989 година, когато икономическите проблеми доведоха до обезлюдяване, масови миграции, които насочиха ромски родители и деца в сегрегирани квартали и училища. От друга страна, в малките градчета, поради обезлюдяването, се получиха само ромски училища.

 

Вече казахме и за проблема с уседналостта, и не на последно място, е проблемът с някои казионно партийни патриотични формации и фактори, които насаждат негативни етнически нагласи като база за формиране на своята политическа легитимност, което създава такава нагласа и у родителите“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3657 |26.06.2018 Забраниха мобифони и елустройства за игри в училищата в Гърция . 1| 4136 |25.06.2018 Д-р Кунчев: Децата в градините и училищата ще ядат по-малко бял хляб . 0| 4465 |16.04.2018 Започва приемът за първи клас в училищата в София . 1| 4698 |04.04.2018 Канят се да назначат още 500 психолози в училищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads