Реклама / Ads
0| 3087 |14.11.2022 НОВИНИ

Политологът Т. Йовчева: ДБ и ”Български възход” с най-голям шанс за съставяне на правителство

.
Теодора Йовчева
„При третия мандат отговорността няма да бъде толкова ясна на мандатоносителя. „Български възход“ и ДБ имат най-голям шанс да направят правителство. Те са приемливи за повечето формации. С третия мандат има най-голяма възможност да се състави правителство“. Това каза политологът Теодора Йовчева.
 

Според изследване на „Галъп“ няма да има значителна промяна в съотношението на силите в парламента, ако сега се проведат нови избори. 56% от участниците в изследването искат да се състави правителство, дори и с цената на компромиси. Само 26% са съгласни да има нови избори. "Самите основни играчи не са наясно дали ще има правителство", каза още пред БНР Йовчева.


„Започва да назрява такава идея. Има смекчен тон и провеждане на срещи. Проучването на „Галъп“ сочи още, че с изключение на ДБ и „Възраждане“, електоратът на останалите партии иска да има правителство. При някои партии, като ГЕРБ, това очакване е при 80% от гласоподавателите“, заяви политологът.


Според Йовчева е важно кой ще бъде обвинен за едни евентуални нови избори.


„Тези срещи могат да бъдат разгледани като компенсаторен механизъм на фона на поляризираната и изострена реторика от преди изборите и малко след тях. Така се подготвя средата за едно евентуално сформирано на управление след нови избори или с третия мандат“, добави политологът.


Йовчева припомни, че въпросът с бюджета остава нерешен. „На консултациите при президента това е една от основните линии. Те не играят ролята на терен за сформиране на правителство, а за постигане съгласие по базови въпроси, като този за бюджета“, каза Теодора Йовчева.


„Малко вероятно е нещо да се случи с първия мандат. С втория ще бъде интересно, защото имаме тезата за подкрепа от ГЕРБ. „Продължаваме промяната“ са в патова ситуация. Ако върната неизпълнен мандата, тогава рискуват от електорална гледна точка. Ако го изпълнят и ГЕРБ го подкрепи, тогава се поставят в зависимост от основния си опонент“, допълни още политологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5882 |11.11.2022 Задълбочава се кризата в ”Български пощи” . 2| 3421 |11.11.2022 Политологът Любомир Стефанов: Да приключим с бутафорията, макар че е лудост да правим нови избори . 2| 3684 |09.11.2022 Политологът Димитър Ганев: С даване на жертви има два варианта за правителство . 2| 2984 |02.11.2022 Политологът Ивайло Динев: Коалиция на ГЕРБ с ДПС и БСП ще предизвика мащабни протести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads