Реклама / Ads
8| 21191 |03.02.2022 НОВИНИ

Иво Инджов: БСП е ниновизирана до такава степен, че вече никога няма да бъде значим фактор в политиката

.
Иво Инджов Източник: БГНЕС
„Досега в публичното пространство се знае сравнително малко за подготвяната нова лявоцентристка формация (някои говорят за социален проект като прощъпулник). Едно от сигурните неща около него, доколкото в политиката има сигурни работи, е че новото начинание вляво ще има за лица авторитетни личности с младежка енергия, повечето от които не са били партийни членове; в същото време горели в битките леви авторитети ще помагат усърдно.
 

Освен това, няма как новият проект да не бъде естествен коректив на БСП, която се сгромолясва и освобождава широк терен в координатната система ляво-център. На този фон идеите за създаване на опозиционно движение от опоненти на Нинова в самата БСП, групирани от платформата "Социализъм 21 век" например, са достойни за уважение, но нямат стратегическа тежест. Дори опозиционерите да вземат връх в партията, тя е ниновизирана до такава степен, че вече никога няма да бъде значим фактор в политическия живот.


Очевидно, поне първоначално новият лявоцентристки проект ще се групира около личности, а не върху ясна идеологическа алтернатива на маргинализираната соцпартия, както отбелязват някои наблюдатели. Българското общество тепърва ще узрява за идеите на една прогресивна левица. На този етап е важно страната най-сетне да има автентична социалдемокрация.


И още едно обстоятелство, което според мен би работило за успеха й: Досега всички опити за сериозна корекция на БСП "отвън" се проваляха поне по три причини:


- И през 1996 г., и през 2009 г., когато се появиха "Евролевицата", респ. АБВ, соцпартията все още беше значима сила.

 

- Корекцията ставаше чрез късане на "живо месо" от БСП - болезнена и неприемлива операция за червения електорат.

 

- Не на последно място, алтернативните партии не успяха, защото бяха подчертано лидерски. Това предреши до голяма степен съдбата на Евролевицата на Александър Томов, на АБВ на Георги Първанов и Румен Петков, и др.


Сега нещата изглеждат много по-различно, а българското общество отчаяно се нуждае от силен социален вектор!“

 

Иво Инджов




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 14481 |28.01.2022 Доц. Инджов: Поведението на Нинова е недостойно. Иванов като лидер на ДБ има едно поражение и трябва да получи шанс . 15| 3495 |24.01.2022 Кирилов: Има 9 сигнала за настъпил смъртен случай след ваксинация, но при нито един няма такава връзка . 0| 2976 |13.12.2021 Доц. Инджов: Отломки от „системата ГЕРБ“ могат да минират опитите за прочистване на медиите . 2| 4573 |30.11.2021 Иво Инджов: Медиите, обслужвали предишната власт, станаха излишни по време на протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads