Реклама / Ads
2| 7571 |10.05.2024 НОВИНИ

Политологът Влaдимир Владимиров: Трябва много да внимаваме, когато някой в Северна Македония се нарече българин

.
Политологът и анализатор на балканските теми Владимир Владимиров Източник: Стопкадър: YouTube
"Кампанията на новоизбраната президентка на РСМ мина през едни много интересни послания - че тя ще предоговаря договорите с България, договорите с Гърция. Моите очаквания са, че Северна Македония ще влезе в едно европейско безветрие. Абсолютно всички инициативи, които са свързани с европейската интеграция на РСМ, ще бъдат блокирани. И за пореден път до нас ще имаме освен Сърбия, и втора съседна държава, която не върви по европейския път. Това е много сериозен проблем."
 

Това мнение изрази в ефира на предаването "Денят с В. Дремджиев" политологът и анализатор на балканските теми Владимир Владимиров.

 

"Можем да направим една нелицеприятна констатация - Сърбия спечели изборите в Северна Македония. ВМРО-ДПМНЕ има много сериозни връзки със Сърбия. През годините сръбската държава увеличи своето влияние много сериозно. Съюзът на сърбите в Македония е коалиционен партньор, т.е. част от депутатите са етнически сърби. Интересен момент освен това е, че се появи нова албанска партия на хоризонта, с много сериозен резултат, чиято кампания беше стартирана от премиера на Косово Албин Курти. Той пряко подкрепи тази албанска фракция. Т.е. тук вече имаме и втори участник. Друг участник е етническата партия на албанците ДУИ, която беше подкрепена от премиера на Албания. Т.е. имаме и трети участник", обясни експертът.





По думите му албанците в РСМ са твърди поддръжници на евроатлантическите ценности.

 

"ДУИ получи сериозна подкрепа дни преди изборите от премиера на Албания Рама, лидерът й Али Ахмед беше награден с много висока държавна награда за постижения и резултати. Стартът на другата албанска фракция - ВЛЕН - което означава нещо ценно, хубаво, на албански - беше подкрепена от Албин Курти. Т.е. ние вече имаме няколко сериозни играчи на македонския терен, които имат сериозни парламентарни групи. Очакванията са, че ВМРО-ДПМНЕ ще се съюзи, колкото и странно да звучи на пръв поглед - играчите на Вучич и играчите на Курти, които са сериозни противници в международен план - най-вероятно ще направят коалиция", смята анализаторът.

 

Специалистът бе категоричен, че резултатите на ВМРО-ДПМНЕ в много голяма степен се дължат на политиката на България в последните години към РСМ.





"Ветото, всичките тези клубове, битите българи - всички тези бити хора са до един симпатизанти и членове на ВМРО-ДПМНЕ. Връзката е повече от ясна. Трябва да бъдем много внимателни в България, когато някой в Македония се нарича българин. Цялата кампания на ВМРО-ДПМНЕ премина през използването на антибългаризма и антибългарските послания. Антиевропейски такива също", поясни той.

 

Според Владимиров резултатът, който Кирил Петков като премиер и Весела Чернева като негов външен политически съветник са постигнали, е феноменален. По думите му междудържавният спор между България и Македония се е превърнал в спор между Македония и Европейският съюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2500 |10.05.2024 Излезе първото класиране за детските градини в София . 12| 8334 |10.05.2024 Фалшиви роднини и шоколади с щурци: Дезинформацията в Европа . 3| 6704 |10.05.2024 ЕК налива 50 млн. евро в Република Северна Македония . 0| 15909 |10.05.2024 30-годишно проучване разкрива кои са ултрапреработените храни, които трябва да избягваме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads