Реклама / Ads
15| 3648 |18.02.2021 НОВИНИ

Политолози: Говоренето за трагедията с шахтата-убиец има смисъл, само ако се стигне до системните основания

.
Опасно е преди избори да се случват трагедии като тази с убитото от ток 16-годишно момче. Това може да мобилизира, да запали една огромна искра на недоволство. Говоренето за тази трагедия има смисъл само тогава, когато се стигне до системните основания за нея.
 

Това посочиха в ефира на Българската национална телевизия политолозите Димитър Ганев и Страхил Делийски. Двамата коментираха политическата обстановка у нас и безпрецедентната обстановка, в която ще се проведат изборите.

 

В навечерието сме на едни избори, които, както и да завършат, ще породят много повече проблеми, отколкото ще решат, категоричен беше още Делийски.

“Машини, COVID ситуация и ниска избирателна активност могат да ни доведат до ситуация, в която (понеже ще имаме някаква форма на изненада на вота - можем да сме сигурни) загубилите играчи ще имат достатъчно основание да оспорят изборите”, допълни на свой ред Ганев.

По думите му при ниска избирателна активност още веднъж се ерозира легитимността на изборните резултати.

“Може би е време да достигнем и това дъно. Политическата ни система е в такова трагично състояние… Пускаме от време на време покрай нас да минат някакви нюанси на “Не е толкова зле…”. Може би е време да се “счупят” изборите като инструмент за създаване на легитимна власт, за да си дадем, че така тази политическа система не може да функционира”, допълни Делийски.

Единствената възможност на избирателите ще остане да общуват с конструирани образи през медиите, смята още Делийски. Това не е толкова лошо за политиците по думите му, но ще ги лиши да се срещнат челно с народната любов.

Може да е по-честно към избирателите, но е по-губещо за партиите ясно да заявяват с кого биха се коалирали след изборите. Ако една партия го заяви отсега, тя губи част от евентуалните си привърженици и гласоподаватели, смята Ганев.

Делийски допълни, че заявката с кого ще управляват партиите е напълно безсмислена, когато няма никаква идея какво ще се прави след това, дори от гледна точка на управляващите.

“Какво ще правим с всички онези проблеми, наследени от 10-годишното управление на ГЕРБ, след като те са показали, че “носят отговорност и много работят””, попита Делийски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3150 |18.02.2021 Първа оставка след трагедията с убитото от ток момче . 18| 3307 |17.02.2021 Калоян Паргов: От Фандъкова чухме оправдания, но не и кой е виновен за трагедията . 2| 3773 |07.02.2021 Трагедията под К2: След Атанас Скатов още трима алпинисти останаха в подножието на върха . 31| 4805 |21.11.2020 Томислав Дончев с розови очила: Държавата прави необходимото. Слаба организация е причина за трагедията в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads