Реклама / Ads
15| 4635 |13.12.2008 НОВИНИ

Полицаите на бунт, властта записва активистите

.
Близо 2000 униформени ще пушат в градинката пред Министерството на вътрешните работи. Така те ще покажат, че не са съгласни с политиката, която провеждат ръководството на МВР и държавата спрямо тях.
 

Хора от Инспектората на ведомството пък били получили задача да направят списък на подстрекателите на бунта, както и на най-активните лица. Идеята била да им се въздейства чрез обещания и заплахи да смекчат позицията си. Част от начинанието целяло да се дискридитират някои от активистите, за да се покаже, че изпълняват политическа поръчка или че не са от най-трудолюбивите и чистите, за да имат претенции. В разговор на „четири очи" премиерът Станишев и министър Миков се били разбрали да се използват всички възможни средства, но до изборите да се тушира недоволството в МВР.

Ченгетата настояват за повече пари, човешки условия за работа, повече бензин в патрулките и по-сносни униформи. Всъщност те се борят за неща, които се полагат на всеки полицай по принцип във всяка една нормална държава. Понеже по закон нямат право да стачкуват ефективно, униформените ще пушат (което не е добър пример за дечурлигата от отсрещното 6-то училище), за да покажат, че нещата са стигнали до своя предел на търпимост. Служители на МВР от Пазарджик, Бургас и другаде също се включват в протестите.

Управляващите побързаха да обявят, че акцията е политизирана и зад нея се вижда сянката на ГЕРБ. Спецът по сигурността от „Позитано" 20 Цвятко Цветков описва ситуацията по следния начин: „Има въгленчета в МВР, но някой силно ги раздухва", визирайки партията на кмета Бойко Борисов. Бившият секретар на вътрешното министерство и шеф от някогашното Шесто управление на Държавна сигурност допълва, че в момента се извършва реформа в структурите на ведомството и не е време за протести. Въпреки това признава, че ченгетата трябва да получават повече пари, а също и че не са равнопоставени.

През седмицата министър Михаил Миков се опита с всички средства да завоалира недоволството с обещания за някаква промяна. Той обаче не намери сили да припознае поне част от проблемите на хората си и тяхното очевидно дискриминиране в сравнение с други структури, като ДАНС например.

Това принуди полицаи да се обърнат за подкрепа от медиите, на които предоставиха мненията от вътрешния интернет форум на МВР. Оказа се, че много от изказванията са остри, но настояват единствено за справедливо отношение, а не към нереални претенции. Не са малко и упреците, че всъщност в МВР от години не се провежда никаква реформа, а само се „вдига пушилка" от ръководствата, за да имитират активност. Доста ченгетата изтъкват като голям проблем на МВР и орупцията по високите етажи на ерархията, която демотивира служителите в борбата им с организираната престъпност.

Нито един представител на управляващата коалиция не подкрепи недоволните полицаи. По този начин бе пропусната възможността за диалог.

Общественото мнение също се раздели „за" и „против" претенциите на хората от МВР. Според социолози, това се дължи на ниското обществено доверие към МВР, както и на корупционните скандали, които разтресоха вътрешното ведомство и все още не са отшумели съвсем. Освен това много българи смятат, че именно МВР е едно от най-корумпираните ведомства, а различни негови шефове са в близки връзки с хора от сивата икономика и престъпни групировки. Frognews.bg  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5126 |10.12.2008 Преди "пушенето" на полицаите, пушек вдигнаха политиците . 38| 5231 |27.10.2008 В. Сидеров: Нищо лошо няма да стане, ако ДПС не е във властта . 28| 6258 |17.10.2008 Румен Петков предрече на ГЕРБ, че нямало да стигнат до властта . 32| 7957 |30.09.2008 Ат. Атанасов: Престъпността е свързана с върха на властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads