Реклама / Ads
2| 5460 |22.06.2007 НОВИНИ

Полицаите слушат началниците си, не се съобразяват с потребностите на гражданите

.
Хората не знаят кои са районните им инспектори, много от сигналите и жалбите на гражданите не се записват в регистрите и така част от неразкритите престъпления въобще не влизат в статистиката.
 

Полицията се е откъснала от гражданите и приоритетите й се определят от висшестоящите органи, а не от потребностите на обществото. Това става ясно от доклад на Сметната палата след извършен одит на МВР.

Не са реализирани ефективни мерки за осъществяване на полицейската дейност при съобразяване с потребностите на гражданите е основният извод в документа след направената проверка по изпълнението на стратегията за работа на полицията в близост до хората. Сметната палата е издала 51 препоръки на министъра на вътрешните работи, които трябва да бъдат изпълнени до 30 октомври 2007 г.

“Тази стратегия е останала в МВР и не е достигнала до обществеността, каквато е била нейната цел”, посочи Румяна Георгиева, член на екипа, извършил одита. Тя каза още, че хората не знаят кой е районният им полицейски инспектор. Не са осигурени и нормативните предпоставки за реализиране на стратегията. Тя е написана твърде общо, липсват финансови отчети и количествени и качествени показатели за изпълнение на целите. Работната група, натоварена да осъществи стратегията, е провела само три заседания за тригодишния период от началото на изпълнението й.

chengeta.JPG
 снимки Вяра Йовева

Георгиева подчерта също, че доста от полицаите дори не знаят за съществуването на тази стратегия, а много от сигналите и жалбите на граждани не се завеждат в регистрите. Това означава, че част от неразкритите престъпления въобще не влизат в статистиката.

В препоръките си Сметната палата настоява да се въведат минимални критерии за реагиране на сигналите за престъпление, каквито има в други държави, и предлага резултатите от работата на конкретния полицай да бъдат обвързвани с неговото възнаграждение. Според председателя на Сметната палата проф. Валери Димитров резултатите от одита заслужават да бъдат предмет на широк обществен дебат, тъй като става дума за сигурността на гражданите.

От проучване, извършено от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология, се вижда, че доверие към полицията проявяват 41.8% от хората, а броят на недоволните от работата на органите на МВР е най-висок в големите градове и най-вече в столицата. 28.6% от анкетираните пък изобщо не вярват на полицаите. „ФН”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6909 |22.06.2007 Трима нови в ръководството на „Пирогов”, медиците готвят ефективна стачка . 0| 5611 |22.06.2007 ЕС даде зелена светлина на парите за България . 0| 5110 |22.06.2007 Ройтерс: Политиците в "бедната балканска двойка" повече пречат, отколкото помагат . 3| 5645 |22.06.2007 Комисията по досиетата скри четвърти агент от Конституционния съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads