Реклама / Ads
1| 3780 |29.01.2018 НОВИНИ

Полша иска САЩ да наложат санкции и върху ”Северен поток 2”

.
Полша иска САЩ да наложат санкции върху планирания газопровод ”Северен поток 2”, който ще свързва Русия и Германия и ще удвои възможностите за доставка на руски газ. Това обяви премиерът на Полша Матеуш Моравиецки в интервю за местен вестник, съобщава ”Ройтерс”.
 
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви във Варшава в събота, че САЩ разглеждат "Северен поток 2" като заплаха за енергийната сигурност на Европа (виж ТУК).

Проектът ще удвои до 110 млрд. куб. м годишно капацитета на Русия да пренася газ през Балтийско море към Германия и други страни.

"Искаме строителството на газопровода "Северен поток 2" да попадне под ударите на санкциите на САЩ, които включват, наред с други, санкции срещу Русия", подчерта Моравиецки.

"Тълкуването на този документ (американския закон за санкциите) досега от страна на Държавния департамент на САЩ беше двусмислено и незадоволително за нас", коментира още полският премиер.

Полша внася от Русия по-голямата част от газа, който потребява, но планира да диверсифицира доставките, което я прави примамлив пазар в битката за износ на газ между Вашингтон и Москва.

Страната отвори първия си терминал за втечнен природен газ (LNG) в пристанище на Балтийско море, а през миналата година Варшава получи първата си доставка от САЩ на втечнен природен газ. Държавната полска газова компания PGNiG планира да купи още газ след споразумение, подписано през ноември.

Полша не възнамерява да удължава дългосрочния си договор за внос на газ с руския гигант "Газпром", който изтича през 2022 г., тъй като се надява да разчита повече на американския втечнен газ и на планирана газова връзка с Норвегия. Полша също така има споразумения за внос на LNG с Катар.

Варшава заедно с Украйна и балтийските страни се тревожат, че "Северен поток 2" ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6808 |27.01.2018 Вишеградската четворка иска „нов проект“ за Европа . 0| 5226 |26.01.2018 Искат ЕС да се откаже от лятното часово време . 2| 4962 |26.01.2018 Николай Цонков поиска оставката на образователния министър . 0| 4917 |25.01.2018 Опра Уинфри не искала да става президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads