Реклама / Ads
5| 2875 |19.10.2021 НОВИНИ

Полша VS. ЕС: Ще се стигне ли до спиране на кранчето заради нарушение на върховенството на закона?

.
Конфликтът между Полша и Европейския съюз продължава да гори. Анализатори вече спекулират със задаващ се зад ъгъла Polexit заради натиска от страна на Брюксел по отношение върховенството на закона. Варшава реагира остро. Според страната ЕС се опитва да контролира държавите-членки и се намесва безпрецедентно във вътрешни въпроси.
 

Европейският парламент настоява за финансови санкции спрямо Полша заради решението на страната, което влиза в разрез с европейското право. Върховният съд във Варшава обяви, че част от нормативните актове на Брюксел противоречат на Конституцията в страната. Всичко започна миналия месец, когато комисията поиска от съда да наложи ежедневна глоба на Полша, която отказа да изпълни разпореждане за спиране функционирането на орган за дисциплиниране на съдии. Ако бъде приложена, тази дневна глоба ще бъде директно извадена от бюджетните плащания на ЕС към страната.

 

Възможно е в момента под заплаха да са средствата, които трябва да бъдат отпуснати по Плана за възстановяване. Големият въпрос е дали Европейската комисия ще се съобрази с предложението на евродепутатите да се задейства механизмът, който да обвърже отпускането на еврофондове със гаранции за спазване на върховенството на правото в пределите на ЕС. Такава идея има, но все още не се прилага на практика. 

Възможно е да има забавяне при одобрението на плана за възстановяване на Полша, която поиска от Брюксел 24 милиарда евро под формата на грантове и 12 милиарда евро под формата на заеми. 

 

Темата с Полша и върховенството на закона не е на дневен ред при срещата на лидерите тази седмица. Въпреки това холандският премиер Марк Рюте заяви, че ще настоява парите за Варшава да бъдат замразени. Германският канцлер Ангела Меркел обаче вече предупреди държавите от ЕС и Европейския парламент да не бързат да блокират средствата за възстановяване на Полша. 

 

Според полските политици обаче Брюксел е опасен. Според премиера на страната наяве е “опасен феномен, който застрашава бъдещето на Общността”.

"Тревожно е постепенното превръщане на ЕС в съюз, който отказва да бъде обединение на свободни, равноправни и суверенни държави, а вместо това цели да се превърне в един централно управляван организъм", посочи още премиерът на Полша.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3037 |14.10.2021 На фона на енергийна криза: ”Булгаргаз” плаши столичната ”Топлофикация” със спиране на кранчето. Топлото дължи близо 140 милиона . 6| 2930 |08.10.2021 ЕС и Полша задълбочават спора за върховенството на правото . 3| 3653 |04.10.2021 Цветанов: Целта на Национално обединение на десницата е да стигне с посланията си до хората, които не гласуват . 5| 2987 |30.09.2021 Вигенин: Без БСП не може да се постигне устойчиво управление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads