Реклама / Ads
3| 4088 |16.03.2016 НОВИНИ

Попов: Предложените промени задълбочават проблемите в съдебната власт

.
Филип Попов
„Предложените промени в закона не решават проблемите на съдебната власт, а в голяма степен ги задълбочават”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов от парламентарната трибуна по време на обсъждането на ЗИД на Закона за съдебната власт.
 

Според него, се прахосва обществен ресурс и време, насочени в неправилната посока. Вместо да се търси решение на проблеми като: дисбаланс в натовареността на съдилищата, недостатъчна бързина и качество на процеса, подобряване на обучението и кадрово обезпечаване на системата, отвореност. Попов припомни и думи на Айнщайн: „Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме използвали, когато сме ги създавали”.

 

Народният представител обясни, че с цел повече прозрачност и независимост се предлага членовете на Висшия съдебен съвет от квотата на съдебната власт да се избират пряко чрез тайно гласуване съответно от съдиите, от прокурорите и от следователите. „Така описана обаче, процедурата предполага именно обратното – влияние върху магистратите, особено в едноседмичния период между първо и второ гласуване, както и липса на представителност от останалата част на страната, извън София, където ще се провеждат изборите”, каза още народният представител. Той допълни, че електронното гласуване не отменя възможността за гласуване с хартиени бюлетини.

 

Депутатът от левицата коментира, че в чл. 29 г, ал. 4 се  въвежда противоконституционен текст, като се създава съд, състоящ се от съдии от ВКС и ВАС, т.е смесен съдебен състав. Той припомни чл. 119 от Конституцията, според който правораздаването се осъществява от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативни, окръжни, военни и районни съдилища. „Със закон могат да се създават и специализирани съдилища, но извънредни такива не се допускат”, уточни депутатът от левицата.

 

Филип Попов коментира, че въпреки убедеността, с която се предлага този законопроект, той не е съобразен с реалните проблеми в системата на съдебната власт. „Той не ги разрешава, няма характер на цялостен, логически и целево обоснован законопроект. Остава привкус за работа на парче, без ясна и обоснована цел и следствие от приемането му”, подчерта той. Според него, този закон единствено преповтаря последните промени в Конституцията, а те са гарант за липса на реална, последователна и нужна реформа в системата и „извинителна бележка за пред класните ръководители от Брюксел”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5139 |13.03.2016 Кубрат Пулев: Искаме нещо да се промени, а чакаме неволята . 1| 4035 |09.03.2016 Депутатите гласуват поредните промени в Изборния кодекс . 1| 5464 |02.03.2016 Промени в движението на 3 март . 3| 4367 |02.03.2016 Правителството предлага промени в Закона за съдебната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads