Реклама / Ads
37| 5233 |19.02.2011 НОВИНИ

М. Попова: БОРКОР няма да има полицейска функция

.
Маргарита Попова
Фундаментален е въпросът за респекта към правовата държава. Много е важно, че в доклада има оценка на България за реформаторски стъпки, която я нямаше в предишни доклади.Подслушването трябва да става само по закон и само в определени случаи.
 

Това каза Маргарита Попова, министър на правосъдието, в ефира на Седмицата по радио Дарик.

Министър Попова обясни, че окладът на ЕС посочва, че е балансирана работата на министерството на вътрешните работи и министерството на правосъдието. Трябва да има добро сътрудничество между институтциите, за да се повдигат обвинения с добри доказателства. Ние продължаваме да работим по тази тема. Това е фундален въпрос – става дума за респект към правовата държава, категорична беше тя.

Стратегия за борба с организираната престъпност и стратегия за борба с корупцията – те стоят в идеята за БОРКОР, обясни министър Попова. Получаваме помощ от Германия в разработката на тези стратегии. Идеята за БОРКОР беше предложена още на предишното правителство, а ние продължихме да работим по нея, каза тя.

БОРКОР ще има анализаторски функции, посочи Попова. Звеното ще се финансира в голяма част от Германия. В него ще работят около 40 души, те ще получават информация от всички министерства, ще я анализират и ще помагат при решаването на възникнали проблеми, обясни идеята гостенката. БОРКОР няма да има полицейска функция, категорично заяви Попова.

Коментирайки участието на П. Сертов министър Попова посочи, че сигурно мин.-председателят е преценил качествата на Сертов и насочи журналистите за въпроси към Борисов.

М. Попова посочи, че трябва да има добро взаимодействие между институциите, когато се внасят в съда дела, за които обществеността има определени очаквания. Все още има дефицит по събирането на докозателствения материал обаче, каза тя. Затова и Брюксел ни посочва и някои пропуски. Този доклад е продукт на сътрудничество между София и Брюксел. Много е важно, че в доклада има оценка на България за реформаторски стъпки, която я нямаше в предишни доклади.

Коментирайки атаките на опозицията за Спецсъда министър Попова каза, че Конституционният съд ще реши кои норми са в разрез с Конституцията и че това е процедурата. Съдбата на тези структури до голяма степен зависи от подбора на кадрите, важно е какви хора ще заработят в тях.

Анонимните сигнали за отнемане на имущество, пидобито от престъпна дейност коментираха още в студиото. Попова анализира този въпрос, като посочи, че нашето общество още не е достигнало западното в тази насока. Всичко трябва да бъде проверявано по същество – това е много сложен въпрос, каза тя и обясни, че в Закона за отнемане на имуществото се казва, че анонимните сигнали ще подлежат на проверка и ако има конкретни резултати, тогава ще се продължава работата.

Този закон трябва да заработи по-скоро, ЕС препоръчва това, а аз като министър на правосъдието ще кажа, че той се прави дълго време с колегите от Венецианската комисия, обяви Попова. Тя каза, че няма да допусне Законът да бъде дискредитиран. Не възнамерявам да напускам поста си, а имам намерение да работя упорито, категорична беше Попова.

В междинния доклад се посочва, че е възникнал проблем с подслушванията и правят извода, че става дума за това, че законът е приложен неправилно (става дума за В. Танов). Ние ще погледнем и към Закона за СРС, ще го допълним с по-силна защита на гражданите – ще се уведомяват гражданите за тяхното подслушване, обяви Попова. Аз подкрепям това предложение, защото ние и в Конституцията имаме записани лични права и гаранциите за тях ще бъдат засилени, допълни тя.

Подслушването трябва да става само по закон и само в определени случаи, категорично обяви министърът на правосъдието. Министерството бди за спазване на правата на хората. Сега не е добра комуникацията между службите, което води до изтичане на информация, а това е проблем, обобщи министър Попова. Сигурността на информацията е много важен проблем. Наблюдаващият прокурор е този, който ще води разследавнето – в закона е казано, че той ще използва СРС при тежки престъпления и тогава, когато няма други начини за получаване на информация, така Попова обясни исканията за СРС.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 4767 |19.01.2011 М. Попова: Не желая премиерът ми да се слуша . 9| 6153 |08.01.2011 Маргарита Попова: Промените в съдебната система не са приети ударно в НС . 18| 5924 |22.11.2010 М. Попова: Закон ще размести пластовете в България . 6| 4923 |18.10.2010 М. Попова: Цветанов сам поиска да бъде проверен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads