Реклама / Ads
0| 2800 |10.01.2023 НОВИНИ

Поръчани са шест медицински хеликоптера, но ще са необходими още два

.
135 млн. лв. е сумата на поръчката за шестте хеликоптера за медицинска помощ и спасителни дейности по въздух. Тя включва пълно медицинско оборудване, инструменти за обслужване, техника и техници, както и обучението на част от пилотите, посочи Георги Гвоздейков, който е директор на Държавния медицински и въздухоплавателен оператор. по БНТ. Една мисия по спасяване по въздуха ще струва около 20 000 лв.
 

Очаква се хеликоптерите да са в страната още тази година. Георги Гвоздейков поясни как се осъществява издържката и работата на системата в останалите европейски страни. В 98% от държавите в Европа такива проекти се финансират от обществото. Например ХЕМС има 3.5 млн. членове в Швейцария. Те плащат минимален членски внос. По този начин се инвестира в 21 нови хеликоптера от най-модерния вид "Юрокоптер".

 

Към момента България е поръчала шест хеликоптера, но вероятно ще са необходими още два, за да се покрие изцяло територията на страната, обясни Гвоздейков. Предвижда се хеликоптерът да стига до инцидент за около 20-25 минути.

 

Страната ще се раздели на три зони - от Южната част на Стара планина и Северната част на Стара планина, за да може да се покрива периметър и да се стига навреме. Базите вероятно ще са около Пловдив, Ямбол, Сливен, Варна, Шумен, Плевен, Долна Митрополия.

 

 Гвоздейков посочи, че е е много зле положението с инфраструктурата за площадките на болниците". Той е категоричен, че трябва да се следват примерите за поддръжка на системата в Европа. Виктор Иванов, който е активист за каузата "ХЕМС", коментира, че работи с фирмата, която се вижда, че ще е изпълнител на поръчката - "Леонардис". Техни машини се използват за охрана на границите. С решението от вчера на Министерство на здравеопазването се губи елементът на прозрачност в поръчката, смята той.

Една мисия по спасяване по въздуха ще струва около 20 000 лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3006 |09.01.2023 Купуваме шест медицински хеликоптери с пряко договаряне . 0| 3002 |09.01.2023 Георги Гвоздейков: В ход е процедурата за закупуване на медицински хеликоптери . 3| 3342 |06.01.2023 Имаме пилоти за медицинските хеликоптери. Повечето идват у нас до края на тази година . 2| 3248 |04.01.2023 Асен Меджидиев: До края на м. септември ще имаме първия медицински хеликоптер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads