Реклама / Ads
18| 5959 |12.11.2020 НОВИНИ

Пореден ден на протести: Студенти се наредиха под прозорците на МОН

.
Студенти се събраха пред Министерството на образованието, за да дискутират проблемите в системата на висшето образование у нас. Със студентския протест започна днешната демонстрация срещу управляващите. Очаква се да има и демонстрация пред Министерския съвет. Тя отново ще е под надслов ”Единни сме силни”.
 

Очаква се да има и демонстрация пред Министерския съвет. Тя отново ще е под надслов "Единни сме силни". Това е 127-ми пореден ден от началото на гражданското недоволство.

 

Хронологията на днешния протест може да проследите тук на живо.

 

21.35 ч.

 

По традиция протестиращите блокираха Орлов мост. Към този час движението в района е спряно.

 

21.25 ч.

 

След продъжлително шестване из столичните улици, гражданите стигнаха и до сградата на Българската национална телевизия. Обществената медия се превърна в мишена на гражданското недоволство, а основните обвинения към управата са липса на плурализъм и зависимост от властта.

 

За поредна седмица утре пред сградата ще се проведе протестната "Гражданска панорама" като контрапункт на предаването "Панорама" по БНТ.

 

21.10 ч.

 

Пратестиращите нахлуха във фоайето на хотел. Пространството бе оглушено от нищоне "Оставка". Охраната направи мимолетен опит да ги спре, но бързо се отказа.

 

21.00 ч.

 

Протестиращите спряха и пред дирекция "Информационно обслужване". Чуват се бурни скандирания "Мафия!".

 

По-рано днес майките от "Системата ни убива" призоваха утре в 8:30, пред сградата на Народното събрание, да се съберат граждани в тяхна подкрепа, тъй като по думите им извънредно в дневния ред ще влезе за разглеждане Законопроектът за личната помощ.

 

20.45 ч.

 

В цел на протеста се превърна и офисът на управляващата партия на бул. "Дондуков".

 

Гражданите облепиха цялата витрина с плакати.

 

20.38 ч.

 

Протестиращите преминаха и покрай сградата на Националната агенция по приходите. На входната врата бе залепен и плакат.

 

Гражданите се движат по столичния бул. "Дондуков". Движението в района е спряно.

 

20.20 ч.

 

Протестиращите застанаха под прозорците на Комисията за финансов надзор.

 

20.10 ч.

 

Заявката за днешният протест е недоволството отново да бъде под формата на шествие. Целта ще бъдат определени институции, които не бяха назовани.

 

Под прозорците на властта по традиция зазвуча химна на Република България.

 

20.07 ч.

 

"Тук 127 дни искаме справедливост. Не друго. Справедливост, морал и почтеност", заяви отец Дионисий пред протестиращите.

 

Той призова гражданите да се включат в редовната гражданска панорама, която ще се проведе под прозорците на Българската национална телевизия.

 

 

Протестите в столицата срещу управляващите не стихват. Към демонстрациите официално се присъединиха и студентите преди няколко седмици.

 

Продължава да кипи общественото недоволство срещу управляващите и главния прокурор. Исканията на гражданите остават непроменени от първия ден - оставка, предсрочни избори и гарантиране независимостта на съдебната власт. Недоволството им е провокирано от липсата на демокрация, разпространена корупция.

 

Такива констатации бяха направени и от Брюксел. Погледът на Европа бе насочен към България заради продължаващите протести на сънародниците ни в чужбина. Европейската комисия излезе с първия си доклад за върховенството на закона в Европейския съюз, който очерта доста сериозни проблеми, пред които е изправена страната ни. Те бяха повторени и от резолюцията, гласувана и приета от депутатите в Европейския парламент.

 

Междувременно продължава международният отзвук на случавщото се у нас. Редица авторитетни издания следят протестите срещу управляващите и публикуват изключително критични към властта в България материали. В един от последните такива се посочва, че страната ни може да се окаже проблем за цяла Европа и да покаже двойните стандарти в Европейската народна партия, която иска да обвърже отпускането на европейски средства за пострадалите от COVID-19 държави с върховенството на закона. България обаче изглежда попада в “мъртвата точка” на ЕНП.

 

А иначе - общо пет национални протеста под надслов “Велико народно въстание” са се провели в страната от началото на демонстрациите. Сериозни ескалации имаше по време на първия, третия и последен национален протест. Нов национален протест е обявен за 21 ноември.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5031 |10.11.2020 125-ти ден на протести: Площадът отново е огласяван от ”Борисов - позор! Оставка и затвор!” . 10| 4689 |10.11.2020 ”Диктаторът Живков роди Тиквата”: Пореден протест под прозорците на властта . 4| 4232 |10.11.2020 ”Правосъдие за всеки” с пореден протест утре. Мотото е „Съдебна реформа сега!” . 6| 4569 |08.11.2020 123 ден на протести: Майките от ”Системиата ни убива” остават непреклонни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads