Реклама / Ads
90| 5895 |02.06.2023 НОВИНИ

Протест срещу Радев, отклоняващ България от евроатлантическия й курс и шествие за парламентарна република

.
Протест пред президентството в подкрепа на парламентарната република в ЕС и НАТО Източник: БГНЕС
Пореден протест срещу президента Румен Радев започна на фонтана пред “Дондуков 2”. Демонстрантите продължат да настояват за импийчмънт на държавния глава.
 

Недоволните са категорични - Радев превишава конституционните си правомощия и накърнява парламентаризма. Според гражданите президентът отклонява България от евроатлантическия й курс. 

 

Площадът пред президентството е пълен с протестиращи. Те заявиха, че България не е президентската република, а парламентарна и такава трябва да остане. Настояват да бъде създадено правителство и законите да се спазват.

 

Има засилен полицейско присъствие, а бул. "Цар Освободител" е затворен за движение.

 

Според протестиращите, президентът руши държавността в България и няма да му позволят да вземе това, което хората са си извоювали през последните години, а именно - демокрацията.

 

Протестиращите скандират "Тук не е Москва" и освиркват президента.

 

Гражданите носят плакати, на които пише: "Радев агентът на Путин", "Радев предаде европейска България", "Мунчо, чий е Крим?".

 

Разпънат е и голям син транспарант, на който с жълти букви е написано "България е с Украйна и Европа".

 

„Всеки български гражданин трябва да реши на коя страна на историята ще застане, защото пред нас стои един цивилизационен избор”. Това заяви Андрей Гюров от ПП, който също е част от протеста.

 

„Не трябва да позволяваме България да се завръща в зоната на евразийските диктатури. Ние сме европейска държава. В момента има синхрон между много сили, които има за цел България да прекъсне този свой път и да се завърне в зоната на влияние”, каза още Гюров.

 

По-рано от Инициативата "Правосъдие за всеки" заявиха: "България е парламентарна република, в която следва да има разделение и взаимен контрол между властите, а това означава работещ парламент, редовно правителство и съдебна система с независим съд и отчетна прокуратура.

 

По Конституция президентът е държавен глава, еднакво отдалечен от всички власти. Той може да има право на политическа позиция, но е недопустимо да внушава на някоя политическа сила да не изпълни връчения мандат за съставяне на правителство, защото той вече бил "дискредитиран".

 

Недопустимо е и да не свиква редовни заседания на КСНС или да се опитва по свои критерии да заявява, че няма да допуска на тях лица или партии, които са участници в неговите заседания по право.


С тези си публични провокации той нарушава Конституцията, която е положил клетва да спазва, с оглед на последствията - създаване на предпоставки за провалянето на още един парламент и съответното удължаване на едноличната му власт със служебни правителства. Да, властта се услажда, но тя и покварява, когато се упражнява без насреща ѝ да стоят предвидените в основния ни закон контролни механизми. Нека не забравяме, че България е парламентарна, а не президентска република и се надяваме такава да си остане!


България отдавна избра своя път на развитие - той е като член на Европейския съюз и в колективната система за сигурност на НАТО, но нека не забравяме, че той не е гарантиран, ако в критични моменти не го отстояваме и защитаваме. Ние сме в Европа, не в Евразия и ще се противопоставим категорично на всички опити да бъдем върнати в орбитата на влияние на тоталитарните държави”, посочват в призива си от Инициативата “Правосъдие за всеки”. 

 

Протестът срещу Румен Радев избухна във вторник, след като в началото на седмицата държавния глава връчи с неудоволствие втория мандат за съставяне на правителство на “Продължаваме Промяната” - “Демократична България”.

 

Пред акад. Николай Денков той коментира разпространените от отцепилия се от ПП депутат Радостин Василев записи и призова партията да върне празна папката с проучвателния мандат. 

 

Изказването му бе прочетено като недопустима намеса".

https://fb.watch/kVP94igT6W/

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3288 |02.06.2023 Протест пред НС заради ротационното правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ . 11| 3403 |01.06.2023 Ивайло Мирчев: Какво прави Радев, когато “Възраждане” плюят на парламентарната република? . 5| 2785 |01.06.2023 Безлов: Жената на Петьо Еврото протестираше в защита на Гешев . 4| 2634 |31.05.2023 Пламен Димитров, КНСБ: Готови сме на всякакъв вид протестни и стачни действия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads