Реклама / Ads
2| 2924 |17.11.2022 НОВИНИ

Посланикът на Полша: Не се готвим за война!

.
Полша не се подготвя за война. Това заяви посланикът на Полша в България Н. Пр. Мачей Шимански пред bTV за падането на двете ракети в Източна Полша.
 

Все още се водят дискусии да се активира ли член 4 от договора с НАТО, който предвижда разговор между съюзниците в Алианса. Ако е нещастен случаят, тогава няма да има намерение на трета страна да нападне Полша, която остава в бойна готовност, категоричен бе Шимански.

 

Той добави, че най-вероятно става въпрос за грешка на украинската противовъздушна отбрана. 

 

"Лвов е на 50 км от Варшава. В Полша често се чуваха ракетни удари по Украйна”, припомни той.

 

Според него, ако нямаше руски ракети във въздушното пространство на Украйна, Украйна нямаше да изстрелва противовъздушни ракети и да падат в територията на Полша.

 

„Мисля, че Полша винаги беше напред с предложенията за санкции. В началото изглеждаше, че няма да е възможно да се приложат, но Русия показа, че те са нужни”, каза още той.

 

На въпрос как се пази Полша, той заяви: „Имаме стари системи, произведени в Русия, но модернизирани. Сега започнахме и да инсталираме „Пейтриът”.

 

Той не знае дали Украйна ще бъде допусната в разследването: „Знам, че американски специалисти са на терен.”

 

„Полша остава в бойна готовност. Остава така, докато ситуацията го изисква. Поляците не се притесняват. Полша не се подготвя за война”, заяви още той.

 

Посланикът обясни, че в Полша се купува техника, самолети, танкове – около 3% от БВП ще се похарчи за бойна техника.

 

"Не се опасяваме от бежанска криза, но се подготвяме. Знаем, че когато идва зима, а нямаш електричество и вода, трябва да намериш как да преживееш – украинците знаят, че в Полша винаги ще ги приемем. Никой не знае вече колко бежанци има в страната", допълни още той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4911 |16.11.2022 Започва ли Русия война срещу НАТО и ЕС? Новините от Полша: Телефоните между Варшава, Вашингтон и Брюксел прегряха . 0| 3161 |15.11.2022 Започнаха коледните пости. Какви вкусотии можем да си готвим? . 8| 5684 |05.11.2022 Посланикът на Украйна: Решението на депутатите е важно, дали сме заявки за С-300, гаубици 152 мм, Су-25 и МиГ-29 . 3| 3004 |27.10.2022 Зеленски: Укрепваме позициите и готвим добри новини за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads