Реклама / Ads
4| 3961 |09.10.2021 НОВИНИ

Последна спирка “България”: 1010 души у нас чакат шанс за живот

.
На 9 октомври отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Честито. На всички онези 1010 българи, които чакат да получат шанс за живот. Честито и на правителствената болница “Лозенец”, която въртеше схеми с донори от чужбина.
 

България е на дъното в Европа по трансплантации. У нас те се случват все по-рядко. Смъртната присъда - списък с чакащи. Някои търсят спасение в чужбина. 

 

Преди едва няколко месеца служебният здравен министър разкри отвратителна схема в правителствената болница “Лозенец”, действала цели две години. Направени са 14 бъбречни трансплантации на чужденци, които нямат роднинска връзка помежду си. Донорите са млади хора от Молдова и Украйна. По закон у нас са забранени трансплантациите от жив донор на хора без роднинска връзка. Има доказателства, че в болница "Лозенец" процедурата не е спазена. 

 

Причината? Много пари. 

 

Всичко се е случвало с благословията на проф. Любомир Спасов - бившият вече директор на УМБАЛ “Лозенец”. За всяка трансплантация болницата е получавала над 20 хил. долара. 

 

“Брат ми знаеше, че животът му се отнема от Министерството на здравеопазването. Знаеше кой се стреми договорът с Виена да бъде прекъснат, за да може тези трансплантации да се правят в правителствената "Лозенец". Право на живот у нас има всеки. Но тия неща не ги решаваме ние, а хора на високи позиции”. 

 

Това е разказът на брата на Адриан Петков - 29-годишният младеж, който почива на 13 октомври 2018 г., чакайки реда си за белодробна трансплантация. Дълги години бори тежката диагноза - муковисцидоза.

 

Операцията, на която е трябвало да се подложи, не се извършва в България, а в чуждестранни клиники в ЕС. Там обаче отказват да го приемат заради едно изтекло споразумение между родината ни и организацията "Евротрансплант".

 

Въпросното споразумение изтича през 2017 г. България предприема стъпките да го поднови, а пациентите се оказват в задънена улица.

 

Министерството твърди, че е направило всичко възможно.

 

Въпреки това в момента 1010 души чакат своя шанс за живот. И чакат реда си за трансплантация. Не е ясно колко от тях ще успеят. Нито колко дълго ще продължи чакането. 

 

Ясно е едно. Днес е Европейският ден на донорството. Да ни е честито последното място.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4212 |05.10.2021 Последна спирка:”България”. Всяко шесто дете у нас живее в крайна бедност . 11| 3964 |17.09.2021 Георги Панайотов: Полетът край Шабла е възстановен до последната секунда, не е човешка грешка . 21| 4221 |01.09.2021 Последна надежда за третия мандат. БСП се среща с „Има такъв народ“ . 8| 3376 |25.07.2021 Последна консултация в търсене на подкрепа за бъдещ кабинет. „Има такъв народ“ се среща с ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads