Реклама / Ads
11| 3880 |05.10.2021 НОВИНИ

Последна спирка:”България”. Всяко шесто дете у нас живее в крайна бедност

.
Всяко шесто дете до 6-годишна възраст у нас живее в крайна бедност. Това е тежка присъда за състоянието, в което се намира България предвид факта, че страната ни е последна по редица показатели - най-бедна, най-корумпирана, с най-лоши пътища, най-бавно растящи доходи. Не си даваме сметка обаче, че това засяга най-много българските деца. Онези, които са били ограбени без да имат вина и без да си дават сметка.

Всяко шесто дете до 6-годишна възраст у нас живее в крайна бедност. Този шамар обяснява защо перспективата пред България не е добра. Защото тази потресаваща статистика означава, че тези деца ще се превърнат във възрастни с по-ниско образование, по-ниски доходи и по-лошо здраве. 

 

Данните са на “Тръст за социална алтернатива”. Страната ни е на второ място в Европейския съюз след Румъния, обяснява пред Българското национално радио Искра Стойкова от фондацията. Всяко шесто дете означава близо 60 хиляди такива деца. Цифрата е по-висока от населението на град Видин към края на 2020 г., според данните на Националния статистически институт. Това е повече от населението на Разград, Силистра, Смолян, Търговище.

 

Цифрите обясняват защо сме най-болната нация, най-бедната държава и защо масово населението ни е функционално неграмотно. България заема предпоследно място в Европа по качество на здравеопазването, сочи европейският здравен потребителски индекс за 2012 г. България е най-бедната държава-членка на Европейския съюз с брутен вътрешен продукт на глава от населението на ниво от 53% от средното за блока, показа доклад на Световната банка от април. България е на последно място в Европейския съюз в Индекса за медийна грамотност от 2021 г., като поддържа това ниво от четири години.

 

България е сред страните с най-бързо застаряващо население е в Европа заедно с балтийските страни, Полша, Словакия, Румъния, Италия, Испания и Португалия. Тя е и сред страните с най-бързо топящо се население заедно с Полша, Унгария, Румъния, Словения, Финландия и Португалия.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3693 |17.09.2021 Георги Панайотов: Полетът край Шабла е възстановен до последната секунда, не е човешка грешка . 10| 4356 |14.09.2021 Любомир Каримански: Дончева е отровен бурен, който задушава всяко посадено дърво . 2| 2712 |08.09.2021 Георги Свиленски, БСП: Както и да искат да ни пакетират, ние ще подкрепяме всяко предложение в помощ на българските пенсионери . 3| 3068 |08.09.2021 Корнелия Нинова: Ще подкрепим всяко предложение за увеличаване на доходите на пенсионерите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads